Магазин

Вештачка интелигенција највише угрожава послове на којима раде жене

И док вештачка интелигенција изазива преокрет у свеукупној радној снази, технологија ће непропорционално заменити послове које обично обављају жене, на позицијама попут - секретарице, запослених у рачуноводству.
Вештачка интелигенција највише угрожава послове на којима раде жене© pexels/Pavel Danilyuk

"Дистрибуција полова по занимањима одражава пристрасности које су дубоко укорењене у нашем друштву, при чему су жене често ограничене на улоге као што су административни помоћници и секретарице, пише "Блумберг", рекла је Хаки Озденорен, економиста у аналитичкој компанији за људске ресурсе "Ревелио Лабс" (Revelio Labs).

Ова компанија је идентификовала послове које ће највероватније заменити вештачка интелигенција на основу студије Националног бироа за економска истраживања. Затим су идентификовали родну структуру тих послова и открили да многе од њих углавном раде жене, као што су запослени у области рачуноводства, референти за обрачун зарада и извршни секретари.

Напредак у области вештачке интелигенције погоршава родне разлике у глобалној радној снази, где компаније разматрају смањење броја запослених и коришћење генеративне вештачке интелигенције у свом раду. "International Business Machines Corp" је недавно објавио да неће за сада користити вештачку интелигенцију на пословима који се лако могу заменити њом, као што су то послови у области људских ресурса. А извршни директор ове компаније, Арвинд Кришна, предвиђа да би чак 30 посто ових позиција могло бити замењено аутоматизацијом током пет година, што би потенцијално довело до губитка око 7.800 радних места.

Већа је вероватноћа да ће вештачка интелигенција преузети "понављајуће" послове какве углавном имају жене. На пример, Чет ГиПиТи може брзо да претражује, прегледа и сумира велике количине текста, задатке за које би обично људима требало много више времена. Такав посао је  приликом регрутовања нових запослених, а вештачка интелигенција може аутоматизовати процес сортирања биографија, задатак који је некада захтевао више људи.

Али то не значи да су други висококвалификовани радници сигурни у вези са својим пословима. Прелиминарно истраживање такође показује да генеративна вештачка интелигенција може утицати на занимања са високим платама више од нетрадиционалних радних места у производњи.

Такође, напредак који се очекује развијањем АИ, пружи ће могућност преквалификације, који ће бити кључан за жене које желе да промене свој посао. На тај начин може да се искористи развој вештачке интелигенције на позитиван начин, сматрају стручњаци.

image