Магазин

Изненађујући детаљи из живота Илона Маска који су описани у биографији

Ових дана посебну пажњу јавности привлачи нова биографија Илона Маска коју је написао Волтер Ајзаксон. Детаљи из живота једног од најбогатијих људи на свету су итекако занимљиви - састанак са некадашњим градоначелником Њујорка личио је на мафијашку сцену из филма, а када је наздрављао са вотком у друштву Руса, није баш прошао славно.
Изненађујући детаљи из живота Илона Маска који су описани у биографијиGetty © Pool / Pool

Делови књиге месецима су дозирано пуштани у јавност, а сада када је коначно доступна целокупна биографија најсликанијег милијардера на свету Илона Маска, многи подаци су више него изненађујући.

Компликован однос са оцем

Илон Маск (52) рођен је и одрастао у Јужној Африци и имао је тежак однос са својим оцем Еролом који је такође био инжењер. Илонов брат Кимбал рекао је да му је најгоре сећање у животу било када је гледао како Ерол грди Илона након што је хоспитализован због туче у школи. У разговору са Ајзаксоном, Ерол је признао да је подстицао "физичку и емоционалну чврстину" код својих синова.

Илонова бивша партнерка Грејмс сматра да је посттрауматски стресни поремећај из детињста обликовао Маскову аверзију према задовољству:"Једноставно мислим да он не зна како да ужива у успеху и како да осети мирис цвећа". И Илон је признао да се слаже са тим: "Недаће су ме обликовале. Мој праг бола је постао веома висок".

На вотку са Русима, па главом о сто

Амерички милијардер се почетком двехиљадитих "онесвестио" од вотке током вечере са руским предузетницима са којима је преговарао о куповини ракета. У биографији се каже да је Маск је подлегао пићу јер је био "мамуран од забаве у Паризу". Наиме, заједно са инжењерима Џимом Кантрелом и Адеом Ресијем, договорио је пословни састанак са Русима ради преговора о куповини пројектила. Међутим, пре слетања у Москву, они су се зауставили у Паризу где су отишли на ноћну журку која је Маска исцрпела.

Како је наведено у Масковој биографији, њих тројица су се састала сутрадан са руским бизнисменима, а као поклон добили су по флашу вотке. Маск је биографу рекао да је израчунао тежину хране и тежину вотке и да су биле "отприлике једнаке". "Маск, који је руком придржавао главу се онесвестио, а глава му је ударила о сто", пише у биографији, а преноси Дејли мејл.

Забринут је због све мање људске популације

Један од Маскових разлога за оснивање нове компаније за вештачку интелигенцију "Иксејај" је био заправо суочавање са претњом колапса становништва. Мултимилијардер је рекао да је људска интелигенција у опасности да буде надвладана дигиталном интелигенцијом.

"Количина вештачке интелигенције је веома порасла и у неком тренутку, биолошка моћ мозга би била мања од дигиталне моћи мозга".

Иначе, напомиње се да је овај разговор вођен у кући Шивон Зилис у Остину у Тексасу, директорке Неуралинка, која је Маску родила двоје деце. Зилис је рекла Ајзаксону да је пристала да добије децу са Маском вантелесном оплодњом, након што је саслушала његове аргументе о томе да треба да има децу као "врсту друштвене одговорности": "Он заиста жели да паметни људи имају децу, па ме је охрабрио на то".

Маск и Руди Ђулијани - сцена као из филмова о мафији

У својој раној каријери, Маск је размишљао да ангажује тадашњег градоначелника Њујорка, Рудолфа Ђулијанија као политичког посредника који би му помогао да Пејпал претвори у банку. Заједно са инвеститорем Мајклом Морицом отишао је у Њујорк, али састанак није добро прошао."Било је као да смо у некој сцени са мафијом", рекао је Мориц у књизи и додао да Ђулијани "није имао појма о Силиконској долини".

Ко је још покушао да преузме Твитер заједно са Маском

Оснивач и извршни директор пропале берзе криптовалута ФТКС, Сем Банкман Фрид, понудио је преко свог банкара да уложи 5 милијарди долара у преузимање Твитера, наводи се у књизи. Фрид је такође желео да разговара о постављању Твитера као технолошке основе за криптовалуте као што је биткоин. Међутим, договори између Маска и Фрида у мају 2022. године су прошли лоше.

Борба за људску свест

Маск је рекао свом биографу да је људска свест угрожена од стране суперинтелигентних и неконтролисаних система вештачке интелигенције: "Шта се може учинити да би вештачка интелигенција била безбедна? Стално се борим са тим. Које акције можемо да предузмемо да смањимо опасност од вештачке интелигенције и осигурамо да људска свест преживи", пита се.

Маскова улога у рату у Украјини

Милијардер је тајно наредио својим инжењерима да искључе сателите "Старлинк" изнад обала Крима прошле године како би се спречио украјински напад на руску морнаричку флоту. Биограф Ајзаксон је накнадно ово разјаснио, након што је Маск на Икс платформи објавио да у тој области нема покривености "Старлинком" и одбио је украјински захтев да га активира. Маск је написао: "Да сам пристао на њихов захтев, онда би "Спејс икс" био експлицитно саучесник у рата и ескалације сукоба, пише Гардијан. 

image