Магазин

"Узми новац и бежи": Дански сликар мора да врати новац музеју након што је испоручио празна платна

Данском уметнику Јенсу Ханингу, који је узео велике суме новца на позајмицу од музеја у данском Алборгу и приложио празне рамове као своје уметничко дело, суд у Копенхагену наложио је да врати позјамљена средства. Уметничко дело "Узми новац и бежи" састојало се од поптуно празних, белих платна.
"Узми новац и бежи": Дански сликар мора да врати новац музеју након што је испоручио празна платна© freepik/freepik

Кунстен, музеј модерне уметности у Алборгу, у северној Данској, је 2021. године од Ханинга, концептуалног уметника чији се рад фокусира на моћ и неједнакост, наручио да реконструише два ранија дела која су користила десетине новчаница за представљање просечних прихода, пренео је ''Гардијан''.

Реч је Ханинговом раду из 2007. године "Просечан дански годишњи приход", који приказује новчанице у крунама причвршћене за платно у оквиру, док се друго дело из 2011. године односи на аустријске приходе за шта су коришћење новчанице у еврима.
Музеј је обезбедио око 532.000 круна (око 71 хиљаде евра) из својих резерви за репарацију уметничких дела, као и хонорар уметника од око 40.000 круна, али када је особље распаковало новоиспоручене радове, затекло је два празна бела платна са насловом "Узми новац и бежи".


Музеј је изложио нова уметничка дела, али је од Ханинга тражио да врати новац, а када је он то одбио, установа је предузела правни поступак.
Директор Музеја Кунстен Ласе Андерсон рекао је они нису богата установа.
"Морамо пажљиво да размислимо о томе како трошимо своја средства и да не трошимо више него што можемо себи да приуштимо", рекао је он.
Ханинг је истакао да је ипак испоручио дело, тврдећи да ''да је дело управо то што је узео новац од музеја''. "То није крађа, то је кршење уговора, а кршење уговора је део овог дела", навео је уметник. 

"Узми новац и бежи" је назив композиције, уметничко дело које се састоји од празног платна, са циљем да представи уметников коментар на лоше услове за рад и мале плате. Према његовим речима, тиме је желео да охрабри друге људе који имају мизерне услове рада да учине исто.
"Ако они седе на неком мизерном послу и не добијају плату, а од њих се заправо тражи да дају новац да би отишли ​​на посао, онда треба да зграбе шта могу и победе", поручио је Ханинг.

image