Магазин

Роксанда Илинчић на Недељи моде у Лондону представила ревију инспирисану српским манастирима

Српска дизајнерка Роксанда Илинчић је на Недељи моде у Лондону показала одевне комаде и модне детаље инспирисане српским манастирима. Тако је путем моде, на њој својствен начин, представила део наше историје и традиције.
Роксанда Илинчић на Недељи моде у Лондону представила ревију инспирисану српским манастиримаGetty © Jeff J Mitchell / Staff

Роксанда Илинчић је једна од најутицајнија Српкиња у свету моде, а њене креације носе највеће светске звезде попут Кејт Мидлтон, Кејт Бланшет, Шарлиз Терон, Лејди Гаге, Бијонсе, Кире Најтли, Ејми Адамс. Свака њена ревија се чека са нестрпљењем и прича је за себе.

Нова Роксандина колекција предвиђена за пролеће/лето 2024. инспирисана је нашим средњевековним манастирима и оставила је велики утисак на светску јавност. Креаторка је истакла је су је инспирисале узвишеност и уметност:

"Волим драму", каже Роксанда за Вог и додаје: "Србија има најневероватније културно наслеђе", каже Роксанда, која је проучавала манастир Грачаницу из 14. века, као и Студеницу. 

"Инспирисао ме је спокој слика унутар манастира".

Колекцију красе скулптуралне креације, црна и бела боја, драматични огртачи, високе капе - камилавке - све то заједно подсећа на одежне православних црквених великодостојника: "Све капе су инспирисане свештеницима у манастирима Србије. Недавно сам са мамом обишла два манастира. Била сам заиста инспирисана читавим наслеђем који ми је пред очима већ неко време - али некако изгубите осећај, јер је увек ту", рекла је.

"Мислим да су све моје колекције пре еволуција него револуција. Настављамо да градимо причу", рекла је дизајнерка ширећи свест о српској традицији и култури.

И простор у ком је одржана ревија "вуче" на корене

Ревија је одржана у комерцијално-уметнички комплексу Барбикан, у Лондону и чини се да избор простора није случајан. Наиме, уколико пажљиво погледате сам простор приметићете плочице, велике сиве зидове, огромне површине и просторије - закључићете да ова бруталистичка целина, непогрешиво подсећа на социјалистичку архитектуру Југославије.

Елегантне линије и свила 

Роксанда Илинчић је рођена 1975. у Београду и годинама живи у Лондону. Студирала је архитектуру и дизајн на Факултету примењених уметности Универзитета у Београду. Школовање је наставила у Лондону на престижном модном колеџу Сент Мартинс, на ком је 2002. године завршила мастер. У свету моде постала је препознатљива по вечерњим и елегантним хаљинама, а њене комаде одликују је јаке боје, луксузни материјали (најчешће свила) и чисте линије, а њене креације се продају у преко 40 земаља широм света.

Ревију Роксанде Илинчић из првих редова је пратила најутицајнија личност у свету моде, главна и одговорна уредница америчког Вога, Ана Винтур.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner