Магазин

Коса у базену не позелени због хлора, ево појашњења

Уколико се фарбате у плаво, излазак из базена може да доведе до једне необичне промене. Наиме, могуће је да ће вам коса добити зеленкасту нијансу и ово се посебно догађа код блајхане косе. Многи мисле да је то због хлора, а заправо главни "кривац" је бакар.
Коса у базену не позелени због хлора, ево појашњења© @ sergeycauselove/freepik

Зелени одсјај на власима може да се догади свима уколико се купају у базену, али је мање видљив на тамној коси и оној која није третирана хемијским третманима.

Шта тачно узрокује ову зелену боју на коси 

Већина "криви" хлор у базену, међутим он није главни кривац, већ бакар. Откуд бакар у базену? Одговор лежи у томе што се једињење бакар сулфат користи у сузбијаљу алги.

Контакт са алгама може да изазове иритацију коже и респираторне проблеме, а гутање воде са алгама може довести до озбиљних гастроентеролошких тегоба. За спречавање раста алги у базенима потребна је само мала количина бакар сулфата (око 0,5 мг по литру или 0,5 делова на милион). Међутим, бакар такође може доспети у базене због корозије цеви које допремају воду, те се и његова концентрација повећава. 

Постоје истраживања која су се бавила овим феноменом и говоре да коса потопљена у воду са хлором, али без јона бакра није постала зелена. Такође, коса изложена у води са само јонима бакра и без хлора и даље је имала зелену боју.

Можемо ли да спречимо да нам коса позелени и како да се ослободимо зелене боје

Да бисте спречили да вам коса постане зелена у базену, битно је шта ћете урадите пре него што бућнете у воду. Или носите капу за пливање или да косу претходно оперите шампоном у коју сте додали соду бикарбону, или алкалним шампоном. Истраживања су показала да под алкалним PH условима, јони бакра се не везују за косу. А уколико вам је коса већ зелена, покушајте да је оперете шампоном на ком пише "уклања хлор", јер ти препарати садрже одређене супстанце које могу да вам помогну да вратите коси првобитну боју. 

На светлој коси се највише примећује зелена боја

Што се тиче хлора од сам по себи не игра улогу у изазивању зелене косе коју видимо када изађемо из базена али може да оштети. Наша коса се претежно састоји од протеина који се зове кератин који је класификован као "структурни влакнасти протеин", што значи да има издужену структуру. Јони бакра имају способност да формирају везе са овим групама, формирајући комплекс бакар-кератин. Овај комплекс остаје у коси, због чега изгледа зелено. Зелена боја је највидљивија на светлој коси али истраживања су показала да је оштећена коса, настала избељивањем, исправљањем или излагањем сунцу, најподложнија везивању јона бакра, пише Сајанс алерт.

image