Магазин

Jесењи Крстовдан - дан строгог поста и распремања куће

Српска православна црква и њени верници, данас обележавају јесењи Крстовдан или Воздвижење часног Крста, а дан би требало провести у молитви и посту.
Jесењи Крстовдан - дан строгог поста и распремања куће© СПЦ

Позната је изрека "ко се крстом крсти, тај Крстовдан пости", па верници на дан јесењег Крстовдана посте на хлебу и води и храна животињског порекла је строго забрањена.

У неким деловима Србије задржао се обичај брања и свећења босиљка и зато би данас требало унети у кучу мало босиљка – за успех и здравље свих у дому. Треба ископати рупе за сађење воћки, а верује се да је данас добро да се распреми и среди кућа, како би се укућани што боље припремили за зиму.

У селима се исплаћују чувари поља, који од Ђурђевдана до Крстовдана терају птице и наплаћују дугове од оних чија стока прави штете на туђим њивама. Такође, обичај је да се на јесењи Крстовдан одржавају бројни вашари широм Србији.

Данас се обележавају два догађаја

Према предању, 326. године царица Јелена, мајка цара Константина, пронашла је крст када је отишла у Палестину да посети света места. Патријарх Макарије је, после открића царице Јелене, уздигао Крст који је Христос носио до Голготе, па отуда и назив празника Возвиждење. Како каже хришћанско предање, народ је одговорио патријарху молитвом Господе помилуј, која се и до данас на исти начин пева на литургијама.

На овај празник, истовремено се слави успомена на повратак Часног крста из Персије у Јерусалим. Крст је чуван у сребрном сандуку у јерусалимској цркви Васкрсења до 614. године, када су Персијанци заузели Јерусалим.  Када је персијски цар Хозроје освојио Јерусалим, однео је Часни Крст у Персију. У Персији је Крст је био 14 година, а када је цар Ираклије победио Хозроја, вратио је Крст у Јерусалим. 

"Када је цар Хозрој освојио Јерусалим и многи народ одвео у ропство, Крст би пребачен у Персију", одакле га је на Голготу, босоног и у бедној одећи, изнео цар Ираклије", записано је у "Охридском прологу" владике Николаја Велимировића.

Постоји зимски и јесењи Крстовдан. Зимски Крстовдан се обележева 18. јануара и празник је у знак сећања на прве хришћане и крштење Исуса у реци Јордан.

image