Магазин

Животни и радни век ће се продужити до 120. године, тврди угледни доктор

Револуционарна тврдња да ћемо до краја овог столећа живети и радити до своје 120. године изазвала је велики број реакција на друштвеним мрежама, и док једни ликују што ће имати више времена са својим ближњима, други се хватају за главу констатујући да им је до пензије остало још 90 година.
Животни и радни век ће се продужити до 120. године, тврди угледни доктор© Canva / A's Images

Еминентни интерниста, кардиолог и кардиохирург Ернст вон Шварц ових дана изнео је тврдњу да ће људски род до краја овог столећа доживети велику трансформацију захвљајући којој ће се животни, али и радни век продужити до 120 година, ако не и 150. Оваква промена биће последица холистичког приступа који подразумева уравнотежену исхрану, редовну физичку активност, као и проактивне здравствене мере.

Матичне ћелије ће се трансформисати

Током прошлог века и прве две декаде овог, научници су постигли невероватан напредак у области медицине, а откривене су како бројне вакцине, тако и медицински третмани који играју кључну улогу у успоравању процеса старења. Процес развоја се не зауставља ни данас, а готово свакодневно научници открију неки вид терапије за Алцхајмерову или Паркинсонову болест, начин на који се може сузбити ширење малигних ћелија или пак на који начин се може превенирати настанак других видова обољења.

Ипак, највише наде истраживачи полажу у матичне ћелије, које се сматрају "главним ћелијама" у организму и имају велики потенцијал да се трансформишу у различите типове ћелија. Ова њихова способност им даје могућност да постану универзални, а надасве револуционарни "лек", који ће, када су одређене ћелије у телу оштећене, помоћи у лечењу и убрзати процес опоравка ткива.

"У последњих неколико година, прешли смо са онога што називамо реактивном медицином на оно што сада називамо регенеративном медицином користећи углавном терапије матичним ћелијама", објашњава вон Шварц за Њујорк Тајмс.

Квалитет изнад квантитета

Иако многима идеја да живе између 120 и 150 година звучи примамљиво, поставља се питање да би би овакав продужетак животног века значио и побољшање његовог квалитета или не? Да ли бисмо заиста живели и уживали, или само преживљавали?

Према предвиђању доктора Шварца, коришћењем матичних ћелија у служби здравља постигао би се управо квалитетнији и здравији живот све до поодмаклих година, захваљујући чему би појединци могли да се више посвете послу који воле, времену са пријатељима и члановима породице. 

image