Магазин

Футуристичка револуција из Кине: Аутомобил-амфибија, брзина и пловидба у једном

Један од најбрже растућих брендова електричних возила на свету, кинески БИД ЈангВанг, ових дана привукао је много пажње након што је представио прави аутомобил-амфибију чија је вредност 250.000 долара. Са четири електромотора, У8 до "стотке" стиже за само три секунде, али је његова способност да се претвори у пловило оно што је одушевило све љубитеље четвороточкаша.
Футуристичка револуција из Кине: Аутомобил-амфибија, брзина и пловидба у једном© Youtube / CarNewsChina

Амбициозни пројекат кинеске аутомобилске компаније БИД ЈангВанг, теренац У8, привукао је много пажње љубитеља четвороточкаша на електрични погон, а разлог за то нису само добре перформансе у вожњи или футуристички дизајн, већ и чињеница да се овај СУВ за трен ока претвара у пловило. Цена возила креће се око 250.000 америчких долара, што је имајући у виду све карактеристике, сасвим оправдано.

Кинески теренац само што не лети

Карактеристике кинеског теренца заиста су импресивне: покрећу га чак четири електромотора од 220 до 240 киловата, шасија је адаптирана за "оф-роуд" вожњу, а од нуле до 100 километара на сат, У8 стиже за невероватне три секунде. Карактеришу га и точкови са функцијом "360 степени" који омогућавају да се возило окреће практично у месту.

Ипак, најзанимљивија способност кинеског модела У8 јесте то што се он час посла претвара у пловило и плута, па чак и креће кроз воду брзином од 3 километра на час у трајању од 30 минута. Приликом уласка у воду, аутомобил аутоматски искључује моторе, подиже вешање и херметички затвара све прозоре, док паралелно отвара шибер који је позициониран на крову и систем климатизације пребацује у режим рециркулације, односно струјања ваздуха из кабине.

Футуристички ентеријер и масажа врућим камењем

Ентеријер возила опремљен је са два екрана дијагонале 23,6 инча у високој резолуцији за возача и сувозача, док је централни екран од 12,8 инча осетљив на додир, а путницима су на располагању чак три бежична пуњача за телефоне, као и фрижидер за дуга путовања.

Поред тога, у седишта је уграђена специјална опрема за масажу врућим камењем са 10 масажних тачака, чиме се угођај у вожњи подиже на највиши могући ниво. Возило је опремљено са чак 40 сензора, 16 камера и 14 ултразвучних сензора, поседује функцију аутоматизованог паркирања, док се у будућности планира имплементација аутопилота за вожњу по граду.

image