Магазин

Колико је потребно да неког заволимо

Заљубљивање је јединствено искуство за сваку особу. Тада смо полетни, "раде" нас хормони љубави и среће, лепо нам је поред особе у коју смо заљубљени, а тешко нам је кад нисмо поред ње. Многи заљубљеност дефинишу као "прву фазу љубави" која обично траје пар месеци и онда, тек уколико смо сагледали и прихватили партнера са свим врлинама и манама, можемо се надати истинској љубави.
Колико је потребно да неког заволимо© @ marymarkevich/freepik

Колико је заиста потребно да се заљубимо

"Не постоји апсолутно правило. Заљубљивање може да се догоди моментално, али може да потраје недељама, месецима. Свакоме се дешава другачије", каже др Лорен Кервин, клинички психолог.

Уколико неке особе верују у љубав на први поглед или су је осетиле, истаћи ће да је потребан тренутак па да осете "удар љубави". Ипак, стручњаци сматрају да ово осећање је ретко узвраћено. Зашто, питамо се? Психолози одговарају да се љубав често заснива на сазнању ко је она друга особа у више од једне ситуације.

"Да бисте се заљубили у особу, вероватно морате да знате да ли уживате док сте заједно, да ли имате сличне вредности и интересовања и да ли постоји узајамна привлачност. Да бисте некога дубоко волели, морате да прихватите његове добре и лоше стране и да будете у стању да заједно прођете кроз изазове", наглашава др Полет Шерман, лиценцирани психолог.

Колико је потребно времена да неког волимо

Колико је потребно да неког заволимо зависи од тога колико имамо прилике да упознамо партнера и да ли нам се свиђа оно што сазнамо.

Занимљиво је да мушкарци брже кажу "волим те", од жена. Њима је у просеку потребно 108 дана да изјаве љубав, док је женама потребно у просеку око 123 дана, говори студија одјављена у Сејџ Џоурналу.

"Бити заљубљен у некога је другачије него истински волети. Када почнемо да увиђамо лоше стране код партнера то може раздвојити људе. Када волимо, поштујемо и прихватамо све сегменте неке особе, ово може да буде осећај праве љубави. За њу је потребно време да се изгради, одржи и развије, објашњава Кети Зискинд, лиценцирани холистички породични терапеут.

Шта је заљубљеност, а шта љубав

Основна разлика између заљубљености и љубави огледа се у односу према реалности. Када говоримо о љубави, партнер се дoживљава реално - са свим врлинама и манама. Особа која воли усмерена је на партнера али и на свет који га окружује. Док, заљубљена особа је усмерена искључиво на партнера.

Полет Шерман, лиценцирани психолог истиче да "љубав није само треперење срца или срећан осећај":

"Љубав је стање бића и значи значи да прихватате и поштујете некога на дубоком нивоу и да подржавате једни друге".

Заљубљеност се често заснива на идеализованој верзији друге особе, а не на ономе што она заиста јесте: "Ако се заљубите након што сте срели некога једном или двапут, из спољашње перспективе, већина људи би рекла да доживљавате заљубљеност, а не љубав", каже др Лорен Кервин.

Фаза меденог месеца

Све до 18 месеци парови могу да осете "енергију нове везе", објашњава Зискинд. Нова енергија односа, подразумева осећај који долази из мозга који производи више окситоцина, допамина и серотонина. Ови хормони могу смањити бол, повећати задовољство и учинити да се осећате јако добро. Када та навала допамина и енергије нестане, могуће је да ћемо пасти у досаду. Другим речима, фаза "меденог месеца" је завршена и да би парови остали заједно, љубав мора да еволуира", каже Зискинд.

"Заљубљеност може брзо да плане, али се брзо и гаси. Љубав може да почне са заљубљеношћу, али ако романтична осећања трају, то је знак да се претворила у истинску бригу, наклоност и међусобно поштовање, истиче Лорен Кервин.

Шта значи када нас неко прерано заволи превише

Неко се може заљубити за само пар недеља након што је позитивно комуницирао с нама у различитим ситуацијама. Али то што нас воли превише и саопштио нам је прерано, може бити знак да ћете доживети разне емоционалне изазове.

Код особе са нарцисоидним понашањем постоје тенденције да ће да искаже вечну љубав иако нас једва познаје. Ово је игра манипулације коју често користе неки људи са нарцистичким поремећајем личности:

"Када те неко прерано воли превише, често је више о њему него о нама. Они можда пројектују своје жеље на вас и идеализују вас. Нису одвојили време да сазнају ко сте, каже Шерман.

Од малих провера, глава мање боли

"Требало би да проверимо свог партнера, а за то је потребно време и искуство. Не би требало да се препустите у нешто тек тако. Здраво је постављати питања и знати у шта се упуштате, каже Одри Хоуп, стручњак за везе и односе.

Та овај начин сазнајете више о вредностима, веровањима, искуствима и понашању друге особе у различитим ситуацијама, а можда ћете желети да истражите и сопствена уверења о односима и љубави, примећују стручњаци. 

image