Магазин

Како прва љубав може доживотно утицати на нас

Некима су успомене на прву љубав пријатне и позитивне, док би други радије желели "само да је забораве". Ипак, искуства која је прва веза донела су непроцењива и остављају су траг који је немогуће обрисати. Заљубљеност, узбуђење, али и потенцијална разочарења које је донела постају корисне лекције које нас воде кроз будућност и обликују наше односе са другима, али и са собом.
Како прва љубав може доживотно утицати на нас© Pexels/Josh Hild

Без обзира на узраст и период живота у коме се догодила, прва емоционална веза може оставити велики траг на појединца годинама касније и утицати на будуће преференце и изборе у љубави. Многа интензивна (позитивна, али и негативна) осећања се јављају први пут и обликују одређена очекивања и "стандарде" за будуће партнере.

Од иницијалне заљубљености и усхићености, до различитих фрустрација и разочарења, емоције које је прва љубав донела је тешко заборавити и могу имати велику улогу у обликовању наше перцепције о међуљудским односима, као и о сопственим љубавним жељама. Прва веза може одредити:

Односе са другима, али и са собом

Прва љубавна веза ће поставити очекивања за будуће везе, која ће многи покушати да остваре (најчешће подсвесно), као да желе да поново доживе исти однос. Ако смо после прве љубави навикли на одређен стил комуникације, показивања љубави, блискости, решавања конфликта и слично, често ћемо желети да се и будући партнери уклапају у исти "шаблон". Такав начин размишљања може имати добру, али и лошу страну.

На пример, ако се појединац осећао вољено, са "другом половином" је често имао отворене, искрене разговоре и веза је генерално била задовољавајућа, углавном ће тражити сличне позитивне карактеристике у следећем партнеру.

Међутим, ако је први љубавни однос био токсичан, постоји могућност да ће се подсвесно прижељкивати слична динамика са будућим партнерима, зато што је појединцу једино таква "љубав" позната. Тада је важно проћи кроз озбиљан процес исцељивања, како се било које негативно искуство не би поновило. 

На крају, прва веза може оформити језике љубави, по којима се могу анализирати и установити сопствене емоционалне потребе у љубавном односу. Другим речима, боље познајемо своје врлине, али и слабе тачке.

Интимни живот

Као и када су у питању отворени разговори о осећањима и испољавање различитих језика љубави, интимни живот са првим партнером има велику улогу у формирању сексуалних преференци. Након стицања искуства са првим партнером, истраживање сопствене сексуалности и интиме с другима може постати много лакше. Такође, ако су постојале одређене несигурности везане за секс у првој вези, могуће је постепено их превазилазити у будућим односима и установити сопствене жеље и очекивања (уз отворену комуникацију и стрпљење).

Идеализација прошлости

Лепе успомене на прву љубав доносе одређен ризик, јер појединац подсвесно може поставити исте стандарде за све наредне емоционалне везе и пројектовати прву везу у тренутни однос. Постоје студије које потврђују наведени пример, будући да је веома тешко заборавити прву љубав, која је представљала први сусрет са интензивним осећањима према другој особи. Поред тога, многи су прву љубав доживели у адолесценцији, током формирања личности, тако да веза дословно постаје "део нас".

Исто важи и за оне који су имали негативно искуство са првом љубави - колико год желели да је забораве, често се подсећају на лепе тренутке и јавља се носталгија за тим временом.

Ипак, многи психолози сматрају да сећање на прву везу, каква год је била, може бити добра ствар, јер нас увек може бити добар подсетник да не правимо исте грешке. Најважније је избегавати претерану идеализацију прве везе, како не би дошло до несвесног саботирања будућих искустава.

Препознавање "зреле љубави"

Прва веза је за многе била само увод у комплексан свет љубави. Иако можда није потрајала, сигурно је била веома важан корак ка самоспознаји и емоционалном одрастању. Кроз емоционално сазревање сазнајемо да, поред свих лепих страна "неозбиљне" везе, зрео љубавни однос захтева посвећеност, стрпљење, искреност, рањивост... 

Прва љубав је значајно поглавље у животу особе које може да обликује њено емоционално благостање, избор односа и очекивања. Њен утицај сеже далеко од раних фаза романтике, остављајући отиске који утичу на појединце у годинама које долазе. Признавањем и разумевањем ових ефеката, појединци могу да управљају својим каснијим односима са већом самосвесношћу и емоционалном отпорношћу.

image