Магазин

Да ли су кисели краставчићи здрави

Ретко ко може да одоли киселим краставчићима - чест су избор на нашим јесењим и зимским трпезама, радо их комбинујемо са другим салатама. Стручњаци истичу да су ферментисани кисели краставци природни пробиотици, а чак и они који не пролазе овај процес припреме су одличан извор витамина А и К. Ипак, особе са повишеним крвним притиском морају да буду опрезне приликом њихове конзумације.
Да ли су кисели краставчићи здрави© @ azerbaijan_stockers/freepik

Здравствене користи киселих краставаца

"Ферментисани кисели краставци су добар извор пробиотика. Пробиотици штите микробиом црева и бактерије у цревима. Такође, пробиотици помажу да варите храну и апсорбујете хранљиве материје. А познато је да здрав биом црева повезан са бољим здрављем мозга", каже дијететичар Девон Пирт.

Ферментисане кисели краставци се обично припремају на два начина - у сланој води или у сирћетном раствору а процесом ферментације се чувају витамини и ензими.

"Овакви краставци су дефинитивно најбоља опција у исхрани и увек бирајте оне које имају мање соли и мање шећера", каже дијететичар Девон Пирт.

Стручњак напомиње да чак и ако кисели краставци нису ферментисани, они имају здравствене предности - нискокалорични су и добар су извор антиоксиданса, влакана, витамина А и К.

Којим особама није препоручљива ова намирница 

Ипак, постоје одређене варијанте киселих краставаца које се баш не препоручују, посебно особама које имају висок крвни притисак.

Слатки кисели краставци спремљени са доста шећера нису најбоља опција, а пацијенти са високим крвним притиском треба да буду опрезни посебно са конзумацијом киселих краставаца са мирођијом, јер имају висок ново натријума:

"Један кисели краставчић има више од две трећине идеалне количине натријума коју одрасла особа треба да има током целог дана. Ако имате висок крвни притисак, или било какве кардиоваскуларне или срчане проблеме, онда кисели краставци нису најбољи избор", каже дијететичар Девон Пирт.

Да ли можемо да једемо киселе краставце сваки дан

Дневна потрошња киселих краставаца зависи од тога какав нам је јеловник у току дана. "Ако сте неко ко не једе пуно прерађене или брзе хране, и углавном једете исхрану са мало соли, онда би свакодневно једење киселих краставаца у реду", каже Пирт. Наравно и овде треба бити умерен. 

Међутим, ако обично једете храну са већом количином соли, онда ћете конзумацијом киселих краставаца прекорачити препоручени дневни унос натријума, што није препоручљиво. 

Да ли краставчићи помажу у мршављењу

Кисели краставци нису суперхрана која ће вам помоћи да смршате. "Ниједна храна неће учинити да изгубите килограме. Ако тражите нискокалоричну ужину, кисели краставци су добри и то само под претпоставком да сте здрави -  ако смањујете калорије, кисели краставци су добра опција. Meђутим, aко имате проблема са срцем, онда је најбоље да изаберете нешто друго", наглашава Пирт.

Читајте декларацију производа 

Препоручљиво да приликом куповине прочитате декларацију и изаберете краставце са нижим садржајем натријума.

"Уопштено говорећи, проценат дневне вредности од 5 одсто или мање подразумева низак садржај натријума", каже Пирт. "Ако је дневна вредност натријума 15 одсто или већа, јасно је да је у питању високок садржај натријума. Наравно, треба бити опрезан посебно са краставцима са мирођијом, јер у неким случајевима имају и преко 50 одсто препоручене дневне вредности натријума.

У којим комбинацијима је најбоље јесте краставчиће 

"Да би били заситна ужина, предлажем да киселе краставце конзумирате са орашастим плодовима или малим комадом сира. Увек водите рачуна о уносу соли", саветује дијететичар, а преноси Хелт Кливледклиник.

Која је разлика између ферментисаних и неферментисаних киселих краставаца

Ферментисани кисели краставци се пакују у херметички затворене тегле са раствором соли и воде, а затим остављају да одстоје на собној температури дуже време. Хемијска реакција која се јавља између бактерија и природних шећера у храни ствара млечну киселину, која краставце дуже одржава свежим.

"Кисели краставци купљени у продавници често нису ферментисани. Уместо тога, кисели краставци које видите у маркетима су обично направљени путем процеса који се назива кисељење свежег паковања. Већина киселих краставаца у продавницама има сирће и зачине додане у саламуру. То им даје њихов кисели, љути укус", истиче Пирт.

Дакле, кисела храна је кисела јер је натопљена киселом саламурином помоћу сирћета, док је ферментисана храна кисела због хемијске реакције између природног шећера у храни и бактерија, које производе здраве пробиотике.

"Рок трајања укисељене хране је заиста дуг, објашњава Пирт. "Укисељена храна ће трајати до годину дана, ако је правилно припремњена и ако се правилно чува".

image