Магазин

Нобелова награда за откриће пеницилина се продаје за два милиона долара

Данас је почела недеља додела Нобелових награда, која ће трајати до понедељка. У исто време, један од најдрагоценијих колекционарских историјских предмета у пољу науке и медицине је управо постао доступан за куповину на аукцији. У питању је Нобелова награда за откриће пеницилина из 1945. године, која може постати важан део личне колекције заинтересованог купца за "само" два милиона долара.
Нобелова награда за откриће пеницилина се продаје за два милиона долараGetty © Ragnar Singsaas

Нобелова награда за откриће пеницилина, која је 1945. године уручена хемичару Ернсту Чејну, сада је доступна за куповину на аукцији коју организује кућа "М.С. Рау". Немачко-британски научник је створио овај антибиотик годину дана пре него што је за њега добио награду, који је до сада спасио преко двеста милиона људи у свету, преноси "Јаху лајф (Yahoo Life)". Награда је направљена од 23-каратног злата, а има тежину од око двеста грама. Купац ће је добити у оригиналној кутији, заједно са ручно писаном Нобеловом дипломом и копијом Чејновог говора захвалности.

Пре него што је Чејн добио признање, Александар Флеминг је проучавао антибактеријска својства пеницилина годинама раније, све док 1939. Чејн није одлучио да усаврши његово истраживање. Након годину дана, успео је да појача делотворност лека и пеницилин је почео да се примењује као помоћ војницима током Другог светског рата. У копији говора који је одржао приликом примања награде, научник је објаснио да су његова сестра и мајка биле жртве Холокауста, због чега овакви кораци у науци могу бити веома корисни не само за медицину, већ и добробит целог друштва.

Иако је предмет веома значајан, није први пример овакве продаје у историји. Пре девет година, на аукцији је за пет милиона долара продата Нобелоба награда за медицину, коју је примио Џејмс Вотсон 1962. године, а пре пет година је продата Нобелова награда за физику, коју је 1965. године добио Ричард Фајнман.

Нобелова награда је настала у Шведској 1901. године, а добијање оваквог признања представља велику част за мушкарце и жене у пољима медицине, хемије, физике, литературе и одржавање мира. Данас је званично почела недеља додела Нобелових награда Шведске краљевске академије наука за 2023. годину, која ће трајати до деветог октобра. Награда за медицину је додељена данас, награда за физику ће бити додељена сутра, за хемију у среду, док ће награда за књижевност бити додељена у четвртак. Ноблеова награда за мир биће додељена у петак, шестог октобра, док ће награда за економске науке бити додељена деветог октобра. Свечане церемоније ће бити емитоване уживо на сајту нобејпрајз.орг (nobelprize.org), као и на званичним дигиталним каналима Нобелове награде, преноси Танјуг.

image