Магазин

Употреба антивирусних лекова може да подстакне еволуцију корона вируса, кажу научници

Лек молнупиравир доводи коронавирус до уништења или се тако бар мислило. Нова истраживања говоре да вирус у неким ситуацијама може да преживи терапију што доводи до мутираних верзија.
Употреба антивирусних лекова може да подстакне еволуцију корона вируса, кажу научници© Anna Shvets/pexels

Антивирусни лек који се користи за лечење пацијената зараженим корона вирусом може да изазове мутације у самом вирусу и подстакне еволуцију нових варијанти, наводи се у тексту научника објављеном у часопису Нејчур.

Молнупиравир, који се такође продаје и под именом лагеврио, направљен је тако да уништи коронавирус, али су истраживачи пронашли доказе да вирус понекад може да преживи третман, што доводи до мутираних верзија које се повремено шире на друге људе.

Нема доказа да је молнупиравир произвео опасније варијанте ковида, али научници су истакли да су мутације повећале генетску разноликост вируса и пружиле више опција за будућу еволуцију.

"Знамо да ови вируси могу да преживе и након значајног броја мутација и да се још увек могу преносити у неким случајевима", навео је др Тео Сандерсон, водећи аутор студије и истраживач на Институту Френсис Крик у Лондону.

Истиче се да су досадашњи налази важни за наставак процене ризика, као и користи од молнупиравира и других лекова у развоју који делују на сличан начин.

Научници указују на бројне доказе који сугеришу да молнупиравир повремено може да произведе високо мутиране, али одрживе облике корона вируса, преноси Гардијан. Први докази су се појавили када су истраживачи претражили глобалне базе података које садрже више од 15 милиона ковид генома - пронашли су карактеристичне мутације у вирусима од 2022. године, након што је уведен молнупиравир. Када лек мутира РНК вируса, он повећава удео специфичних мутација у одређеним регионима генетског кода.

Научници су открили да су мутације вируса чешће у земљама које су користиле највише молнупиравира, као што су Велика Британија, Аустралија, САД и Јапан. Ипак, импликације мутација су још увек нејасне истакао је Сандерсон.

Професор Крис Батлер, коистражитељ је истакао да поменути лек "може да буде веома корисан у одређеним контекстима, али дефинитивно не би требало да се користи као "третман за све пацијенте".

"Да ли то значи да треба да престанемо да користимо молнупиравир? Узимајући ове нове доказе постоји сугестија да би требало да се размисли о томе да ли молнупиравир треба да се користи самостално – али га не би требало одбацити и још увек би могао да буде користан у комбинацијама са другим лековима", каже Стивен Грифин, професор на Универзитету у Лидсу.

Са друге стране, компанија МСД, која производи молнупиравир, саопштила је да лек "омета" репликацију вируса и смањује излучивање, што смањује ризик од преношења.

Наставак истраживања

Једно од питања које научници желе да истраже су мутације изазване лековима. Молнупиравир је смањио нивое вируса у првој недељи, чинило се да нивои поново расту за две недеље. Ово би могло да се догоди ако лек потисне вирус и створи мутиране верзије које боље избегавају имунолошку одбрану пацијената. Испитивање је показало да молнупиравир није смањио ризик од хоспитализације или смрти међу вакцинисаним, високоризичним пацијентима који су суочени са варијантом Омикрон, али јесте убрзао време опоравка.

image