Магазин

Ана Кикина - од радио водитељке до једине жене у космосу

Да је важно наћи се у прaво време на правом месту доказује и Ана Кикина, једина жена космонаут у редовима "Роскосмос"-а, која се захваљујући сасвим случајном догађају на претходном послу, 05. октобра 2022. године упутила на Међународну космичку станицу.
Ана Кикина - од радио водитељке до једине жене у космосуGetty © Kevin Dietsch

Након завршених студија Ана са запослила на позицији радио водитеља и уредника програма на радио станици "Сибир - Алтај". Како је сама навела у гостовању у једном ТВ програму - 2012. године потпуно спонтано десио се преломни тренутак у њеној каријери: приликом припреме програма, Анина колегиница видела је отворен конкурс. "Прво смо се нашалиле да ћемо сви полетети. Међутим, касније сам истражила њихов сајт за припрему космонаута и у том тренутку схватила да желим да будем део тога", присећа се Ана. Схвативши да према свим захтеваним критеријумима апсолутно одговара позицији, без оклевања је почела да прикупља тражену документацију и након селекције постала једна од осморо људи који су ушли у процес припреме за космонауте.

Ко је Ана Кикина

Тренутно једина жена космонаут у редовима "Роскосмос"-а, Ана Кикина, може се похвалити многим достигнућима, а њен каријерни пут и више је него разнолик и несвакидашњи. Ова млада девојка пореклом из Новосибирска завршила је општу гимназију, а своје даље школовање наставила је на Новосибирској државној академији поморског и речног транспорта, где је дипломирала 2006. године и стекла звање инжењера хидротехнике. Ту се, међутим, није зауставила и само две године касније одбранила је још једно звање - менаџер у економији.

Поред завидног образовања, Ана је доста пажње посвећивала и спорту, те је добила и највише руско признање у области спорта - мастер спорта у чак две дисциплине: полиатлону и рафтингу, а била је и члан слалом екипе.

Пола године на Међународној космичкоj станици

Анин пут од првог предавања до првог лета трајао је читаву деценију, али, за руске космонауте то је сасвим нормална ствар. Њен сан био је да у саставу "Сојуза" са својим колегама Сергејем Прокопјевим и Дмитријем Петелиним полети у космос у септембру 2022. године, али пред саму мисију дошло је до промене плана, те је Ана, и поред дугих припрема за тај лет, ипак свој први одлазак у свемир начинила са другом посадом. У саставу "Кру Драгон" ("Crew Dragon") посаде, поред Ане нашли су се и двоје америчких држављана, као и један Јапанац, коме је ово био већ пети лет, а план је да у космосу проведу пола године.

Жена у "мушкој" професији

Лепа Ана Кикина шеста је по реду жена у руској историји космонаутике која је напустила Земљину орбиту. Пре ње, то су учиниле велика имена светског гласа Валентина Терешкова, Светлана Савицка, Јелена Кондакова, Јелена Серова, као и глумица Јулија Пересилд, која је у космос одлетела у саставу глумачке екипе филма "Позив".

И поред стигме да је ово класична "мушка" индустрија, Ана се, као једина жена космонаут у одреду "Роскосмос"-а осећа комфорно и лепо, а захтеви су, како сама наводи, једнаки и за жене и за мушкарце. У првом кругу селекције образовање, мотивација, лични квалитети, добро здравствено стање и физичка спрема су пресудни критеријуми, а од свих кандидата чак 25 процената су жене, од којих многе "падну" управо на провери здравственог стања.

Сваки члан посаде, независно од пола, мора да зна да користи скафандер, да рукује опремом и наравно разуме конструкцију станице, те нема разлога за поделу према половима, наводи Кикина. "Као професионалци, сви смо једнаки. Социјалне улоге нико није мењао, ја сам жена, они су мушкарци, али у послу ме колеге посматрају као себи равног".

Инспирација за популарну "Барби" лутку

У пролеће 2021. године компанија "Мател" ("Mattel") у продају је пустила другу у свету "Барби" лутку - космонаута, а управо је ова руска лепотица била узор. Лутка је у продају изашла са два различита костима: комбинезон за тренинге и космички скафандер. Прва је била инспирисана Валентином Терешковом

image