Свет

Гужва на Месецу: И Индија послала своју летелицу (ВИДЕО)

"Чандрајан-3" ће, ако успешно слети, истраживати јужни пол овог земљиног сателита
Гужва на Месецу: И Индија послала своју летелицу (ВИДЕО)© AP Photo/Hadi Mizban

Индија би могла да постане четврта држава на свету којој је за руком пошло да слети на Месец. У ту мисију данас се упутила летелица "Чандрајан-3" ("месечево возило" на санскриту) Индијске свемирске агенције, која је полетела са космодрома у јужној савезној држави Андра Прадеш.

Летелици ће, како Ројтерс пише, бити потребно између 15 и 20 дана да уђе у орбиту Месеца, а тада ће научници почети да успоравају ракету да би обезбедили безбедно слетање.

Слетање индијске летелице на Месец се очекује између 23. и 24. августа, а планирано је да она премијерно истражи јужни пол овог Земљиног сателита.

"Чандрајан-3" је тежак 3.900 килограма, а његова цена је 66,79 милиона евра.

До сад су до Месеца летеле само Америка, некадашњи Совјетски савез и Кина.

Занимљиво је да су и Американци недавно најавили своју мисију "Артемис", односно план да након 53 године астронаути поново обиђу овај Земљин сателит, где би, према писању "Вашингтон поста" ове године могло да се упути и неколико роботских мисија из Русије, Јапана и Сједињених Држава.

Прошлог месеца Индија је постигла договор са Америком да следеће године пошаље заједничку мисију на Међународну свемирску станицу. Индијска организација за истраживање свемира — индијски еквивалент НАСА-и — такође развија сопствену свемирску летелицу која ће одвести астронауте у орбиту.

image