Магазин

Како се најлакше решити кофеинске зависности

Једна кафица ујутру, још једна када стигнемо на посао, па једна на паузи. Поподне уз дружење са пријатељима још која, "инстаграмична" и окрепљујућа шољица, и ето - постадосмо кофеински зависници. Како се на најбезболнији начин одвићи од конзумације велике количине кафе?
Како се најлакше решити кофеинске зависности© Canva / Minerva Studio

Испијање кафе у нашој земљи је традиција - она је готово незаобилазан део јутарње рутине, саставни део радних састанака, као и дружења са пријатељима. Чак се и на поклон, за славу, или када први пут долазите код некога у госте, обавезно доноси и кафа. Ипак, претерана конзумација кафе може створити зависност, али и проузроковати многе здравствене тегобе.

Оставите кафу у 4 једноставна корака

Као и код сваке зависности, одрицање је доста изазовно, а како бисте се најлакше одвикли од овог кофеинског напитка, могу вам помоћи ови трикови.

Започните одвикавање током одмора

Отпочињање детоксикације организма од кофеина ће вам најлакше пасти током одмора, будући да ћете се сигурно будити одморнији и ведрији, што је већ одличан почетак. Уобичајено испијање кафе можете заменити воћним чајем или цеђеним соковима, док током преосталог времена можете уживати у безалкохолним коктелима, вину или неким другим напицима. Најважније је да слободно време испуните активностима које ће преокупирати вашу пажњу, како не бисте махинално посегнули за шољицом кафе. Након повратка са одмора, настојите на томе да јутарњу рутину наставите, а паузе са колегама искористите за оброк или једноставно ћаскање.

Пратите прогрес и расположење

Као и код сваке драстичне промене у навикама, и овде ћете се сусретати са променама у расположењу, али, не дајте се! Направите креативни календар у некој од апликација или инсталирајте "трекер" навика у коме ћете бележити прогрес, а након сваке недеље наградите себе за постигнут успех. Врло брзо ћете приметити да вам се расположење побољшава, како због детоксикације, тако и захваљујући хормонима среће који се луче при постизању успеха.

Замените кафу чајем или другим напицима

Уколико ипак у сред одвикавања осетите неодољиву жељу да себи скувате шољицу кафе, нека алтернатива буду биљни чајеви. Феноменалан избор може бити и зелена мача, која стимулише покретање енергије у организму, а не садржи кофеин. Зависност од кафе није само у кофеину, већ и у самом процесу испијања кафе, а припремањем алтернативних напитака и даље чувате тај ритуал, само на далеко здравији начин.

Уведите нове навике

За крај, уместо испијања кафе одмах након буђења, осим што ћете је заменити неким другим, здравијим напитком, уведите и неку нову, продуктивну навику: одрадите јогу, медитирајте 15-ак минута или једноставно прошетајте - све ове активности ће побољшати циркулацију и подићи ниво енергије. Што се поподневних дружења уз шољицу кафе тиче, такође их можете прилагодити, па тако уместо кафића одаберите дружење код куће где ћете себи и пријатељима организовати дегустацију чајева, или пак припремити вечеру уз чашу доброг вина.

Србија у ТОП 10 земаља по количини попијене кафе

У ТОП 10 земаља у којима се попије највише килограма кафе по глави становника, традиционално се и ове године нашла Србија, која је заузела 7. место. Просечна потрошња кафе по глави становника у нашој земљи је 5,4 килограма на годишњем нивоу, што је скоро три пута више од светског просека. Прво место заузела је Финска, у којој се годишње попије невероватних 9,6 килограма кафе по глави становника, док су испред Србије и Норвешка, Холандија, Шведска, Словенија и Аустрија.

image