Магазин

Да ли имате храбрости да пробате најскупљу кафу на свету?

Кад је један од јунака чувеног филма "The Bucket List", на листу последњих жeља ствари које би волео да уради пре смрти, ставио ставку "Испробати јединствену арому специјалне Копи Лувак кафе", многи су се запитали по чему је ова кафа посебна - толико, да се нађе на листи последњих жеља пацијента на самрти.
Да ли имате храбрости да пробате најскупљу кафу на свету?© freepik/azerbaijan_stockers

Копи Лувак је најскупља кафа на свету. Ограничена понуда у поређењу са великом потражњом, јединствен укус и необичне методе производње одређују њену вредност.

Како настаје

Док је у свом сировом облику, трешња (зрело зрно) кафе је омиљена посластица животиње по имену азијска цибетка. Цибетка је дивља животиња налик на мачку која долази из тропских делова Азије и Африке, са изразито буљавим очима, издуженом њушком и изузетно оштрим канџама и зубима. Ове зверке ноћу се пењу по арабуста дрвећу, одакле беру и једу само најбоља зрна ове слатко црвене кафе и, након што одгризу воћну спољашњост, прогутају унутрашње тврдо зрно.

Како свака кафа после брања пролази кроз одређену ферментацију, у случају Копи Лувак кафе, ферментација се одвија у стомаку ове  животиње. Kад прође кроз њен дигестивни тракт, односно када свари спољну опну, добија се измет, чисто зрневље који се касније продаје као сировo зрно кафе. Дакле, Копи Лувак није назив врсте кафе, већ представља начин на који се она добија, а животиње цибетке су заслужне за овај процес добијања.

Након овога, зрно се добро опере, пржи и меље у оно од чега се данас прави најскупљи најпознатији напитак на свету.

Историја Копи Лувак кафе

Најскупља кафа на свету је посебна врста која је настала још у 19. веку, за време владавине колонијалне Холандије Индонезијoм, а посебно је занимљив начин на који се гаји. Према народном предању, цибет кафу, или индонежанску Копи Лувак кафу, открили су радници плантаже у колонизованој Индонезији. Због забране употребе зрна кафе, посебно оних убраних са биљака, радници су сакупљали, чистили и потом пржили зрна која су у ствари измет дивље азијске животиње Цибет.

Мале животиње су улазиле на плантаже да се "послуже" зрелим зрнима трешања кафе. Шта се даље дешава? У стомаку цибетке, желудачни сокови буквално масирају ова зрна, уклањајући им оштре ивице и део кофеина и протеина који кафу чине горком и непријатном за конзумацију. Њен пробавни систем додао је овим зрнима јединствену богату арому и укус - толико да су холандски власници плантажа убрзо постали њени ватрени обожаваоци.

Да ли је кафа боља после овог процеса

Произвођачи и фармери тврде да кафа добија плусеве у категорији квалитета због две ствари - прва је то су да дивље цибетке бирају само најзрелије плодове, а друга , да начин ферментације у њеном желудцу мења хемијску структуру кафе.

Током протеклих  година, Копи Лувак је освојио срца - и новчанике глобалних потрошача. У Лондону се, на пример, шоља ове кафе продаје по цени између 30 и 100 долара. Врхунац је достигла Копи Лувак упакована у сребрну и кесу од 24-каратног злата која се продаје у робној кући "Хародс" у Великој Британији за више од 10.000 долара.

Да би се добило 150 грама кафе Копи Лувак потребно је пола килограма измета ове двиље животиње. Годишња производња ове насикупље кафе на свету је маскималних 450 килограма. Ова кафа се највише продаје у Јапану и САД по цени која се креће између 300 и 1400 долара по килограму.

image