Магазин

Хормони среће: Како нам допамин, серотонин, окситоцин и ендорфин помажу да будемо боља верзија себе

Допамин, серотонин, ендорфин и окситоцин познатији су и као хормони среће, а њихово лучење у организму повезано је са специфичним навикама, вежбањем и избором намирница које уносимо. Својим лучењем, они нам помажу да се боље хватамо у коштац са изазовима, боље реагујемо на оно што нас окружује и будемо мотивисани да у добрим навикама истрајемо чак и када је тешко.
Хормони среће: Како нам допамин, серотонин, окситоцин и ендорфин помажу да будемо боља верзија себе© Canva / Rido

Свака наша активност, као и сви спољашњи фактори, у нашем телу изазивају одређене реакције које су готово увек испраћене лучењем одговарајућих хормона, па тако у тренуцима стреса наш мозак лучи кортизол или пролактин, док у моментима среће или задовољства његови делови отпуштају допамин, серотонин, ендорфин или окситоцин, који су сви у народу познати као хормони среће. Ипак, сваки се лучи у различитим ситуацијама, и нашем телу шаље другачије импулсе, чинећи нас радоснијим, опуштенијим, па чак и отпорнијим на бол.

Допамин - награда за постигнуте  циљеве

Иако постоје различите научне студије које се баве проучавањем извора допамина, установљено је да овај неуротрансмитер најбоље функционише када је у питању "награђивање" одређене активности. Задовољавање жудње за храном, постизање циља или задатка који смо сами себи постаивли, или пак одрађивање доброг тренинга међу главним су окидачима лучења допамина, а тај осећај среће који се јавља учи нас да се враћамо изнова и изнова тим добрим навикама или активностима.

Иако на тржишту постоје и одређени препарати који могу подстаћи лучење овог хормона и вештачки створити осећај еуфорије за којим толико жудимо, научници ипак тврде да се природним путем он лучи веома добро и у дозама које су нам потребне, као и да вештачки супститути не само да нису пожељни, већ могу довести и до потпуно супротног ефекта.

Серотонин - подиже расположење, а утиче и на памћење

Познат као "природни подизач расположења", серотонин се најбоље лучи онда када радимо нешто у чему највише уживамо, било да је то лешкарење на сунцу, физичка активност или медитација и јога. Он је и један од оних хормона који нам помаже и у учењу, а његова висока концентрација подстиче опуштање и бољу апсорпцију градива. Ипак, он није само "молекул среће", већ много више од тога - он нам омогућава да прихватимо реалност која нас окружује, модификујемо меморијске системе и разумемо на који начин можемо из неке ситуације изаћи као победници, користећи флексибилност можданих ћелија.

Ендорфин - хормон среће, али и природни аналгетик

Ендорфини су неуротрансмитери који се синтетишу и складиште у хипофизи, а њихова функција се не завршава на подизању расположења - они су веома ефикасни и у отклањању болова и смањењу стреса, и могу бити једнако добри као и медикаменти на бази морфијума. Ови хормони се ослобађају вежбањем, уживањем у добрим филмовима или музици, али и кроз смех, јер он активира мишиће у телу који покрећу његово лучење.

Међутим, и поред популарног мишљења да се он инхибира физичком активношћу попут трчања, истраживања Медицинског факултета Универзитета Џонс Хопкинс у Балтимору указују на то да је еуфорија након истрчане руте ипак последица ендоканабиноида - једињења сличних канабису, које производи људско тело.

Окситоцин - хормон љубави и друштвених интеракција

У народу познат и као "хормон љубави", окситоцин се производи у хипоталамусу нашег мозга, а путем хипофизе долази до крвотока и струји кроз наше тело у тренуцима када се осећамо срећно или заљубљено. Међутим, научне студије у протеклих неколико година доказале су да је овај хормон много више од хормона љубави, и да нам умногоме помаже у побољшању друштвених интеракција и мотивише да тражимо квалитетније и дубље односе. Али, постоји и друга страна лучења окситоцина, а то је појачавање осећаја љубоморе, што некада може изазвати и исхитрене реакције.

image