Магазин

Ово су најпознатија сујеверја широм света

Кажу да ако особа у Јужној Кореји заспи у соби са вентилатором, може да умре. У Кенији верују да ако неког сврби длан, чека га пуно новца. Код нас, ако црна мачка пређе пут и ако се не вратимо три корака уназад, чека нас несрећа иза угла. Сујеверје је старо колико и човечанство, многи народи имају своја "лажна веровања" и без обзира да ли верујете у њих или не, осим што су често нелогична, она су и занимљива и смешна.
Ово су најпознатија сујеверја широм света© David Bartus/pexels

Сујеверја су саставни део сваке културе и они су често "последица" заборављених ритуала, митологије, историјских догађаја. Односи се на ирационална или лажна веровања, као и на покушај контроле добре или лоше среће. У наставку прочитајте у шта то верују људи широм света. 

Ако сечете нокте пре спавања, у Индији се то сматра несрећом. Ово би могло да буде повезано са чињеницом да је ноћу мрак, а пре него што је било струје, делови ноктију би су могли да "упадну" било где, укључујући и храну. Такође, људи су користили ножеве, пре грицкалица, те су могли чешће и да се повреде.

Менструална крв се у многим културама сматра "нечистом", а жене које имају менструацију су често изоловане у одвојене просторије или на пример, једу из одвојених тањира или не би требало да уђу у храм или цркву. И у Великој Британији неки фармери верују да жене које имају менструацију ако додирну млеко онемогућавају да се млеко претвори у путер. Сујеверја која се "врте" око менструалне крви служе за маргинализацију и дискриминацију жена у репродуктивном добу, пише Сајколоџи тудеј.

У Јужној Кореји постоји сујеверје повезано са вентилатором. Верује се да ако особа заспи са укљученим вентилатором, може да умре. Ово може бити повезано са хипотермијом, а многи Јужнокорејци су поставили тајмере за вентилаторе да се искључе пре него што легну.

Широм Блиског истока и северне Африке, већина људи верује у "зло око", са стопом веровања од чак 80% у Мароку и 90% у Тунису. Наводно је "зло око" укорењено у љубомори или зависти и може да изазове штету и несрећу.

У Кенији, ако вас сврби леви длан, неки људи мисле да то значи да вас чека много новца. Важно је избећи чешање длана јер би то могло "огребати" новац.

Већина Американаца сматра да је проналазак новчића на земљи срећа. Али зашто? Очигледно, у древним временима, метал се сматрао поклоном Богова. Што се тиче "куцања у дрво", то би могло бити зато што су европски верници често додиривали дрво за које је црква сматра да потиче од крста.

У Јапану, пацијенти често желе да буду отпуштени на "срећни" или "несрећни" дан, чиме се често повећавају болнички трошкови.

Која сујеверија су позната у Србији

Црна мачка, куцање у дрво и пролазак испод мердевина су само нека од попиларних сујеверја у нашој земљи, те често можемо да чујемо да ако нам црна мачка пређе пут, било би добро да се вратимо три корака уназад, да би смо побегли од несреће. Не би требало да пређемо испод мердевина, да не бисмо стално наилазили на неке проблеме.

Ако идемо на испит, полажемо возачки, путујемо или се такмичимо ваљало би да неко проспе за нама чашу воде. То ће значити да ћемо као "брза вода проћи кроз препреке". Иначе, овај ритуал је применила и Јелена Ђоковић када је просула воду за Новаком мало пре меча финала Вимблдона.

image