Магазин

Универзитет у Енглеској нуди мастер студије из магије и окултизма

Коришћење кристала, читање тарот карата и многе различите методе манифестовања и гатања су постале веома популарне у последњих неколико година. Они који желе да прошире своје знање о овим темама, могу уписати Мастер студије о магији и окултним наукама на Универзитету Ексетера у Енглеској. Кроз различите предмете, као што су литература, филозофија, социологија, веронаука и археологија, студенти ће моћи да проучавају улогу магије у историји света.
Универзитет у Енглеској нуди мастер студије из магије и окултизма© Pexels/RDNE Stock project

Смер ће бити комбинација различитих метода учења а студенти ће проучавати многобројне историјске изворе, који указују на улогу коју су магијска веровања/ритуали имали у историји света и многих култура и религија, преноси "Гардијан". 

"Недавни пораст интересовања за ове теме, унутуар и ван академских кругова, покреће нека од основних питања данашњег друштва. Деколонизација, истраживање алтернативних епистемологија, феминизам и анти-расизам су темељ овог смера," објаснила је професорка Емили Селов. Додала је да смер служи и као контраст веровању да савременим људима овакво знање "више није корисно".

Од како је објављен мастер програм, рекла је да се пријавило више од сто људи. Комбиноваће се традиционалне академске методологије, али и алтернативији приступи кроз истраживање ритуала, веровања, обичаја... Студенти ће моћи да уче о симболици змајева у уметности и литератури, археологијским праксама, приказима жена у средњем веку, психоделичним супстанцама, медицини, друштву и кулутури Европе кроз векове.

Објаснила је да нека "површна веровања", као што је куцање у дрво, могу имати дубоке корене, у зависности од културе и историје одређеног места, тако да је добро да школовани људи озбиљно схвате овакве појмове и традиције.

Селов додаје да ће мастер програм помоћи у развијању нове свести и перспективе о различитим деловима света, поготово када се упореде развијене државе које се искључиво ослањају на "науку", док за друге многи верују да само слепо прате "сујеверја" и "фантастику".

Наведено уверење је настало током средњег века и од тада се магија и окултизам игноришу у научним и историјским пољима, не третирају се као концепти вредни истраживања, а Селов сматра да би то требало да се промени. Осим учења о историји и култури, смер ће служити као метод приближавања природи, од које се савремен човек одвојио и са којом је изгубио хармонију. 

image
VV inauguration
banner