Магазин

Због чега коса више опада у јесењем периоду

Готово да нема жене на овом свету која се није сусрела са сезонским опадањем косе, феноменом који изазива забринутост и смањује самопоуздање. Због чега долази до тога да нам коса опада више крајем лета и почетком јесени, колико обично траје овај процес и да ли треба реаговати или само пустити да природа одради своје?
Због чега коса више опада у јесењем периоду© Canva / Daria Kulkova

У сусрет јесени, велики број жена примећује да њихова коса опада већим интензитетом, а у потрази за одговором на питање због чега се ово дешава, неретко се обраћају и трихолозима и дерматолозима, нарочито уколико им се овако нешто догађа први пут. Овај феномен лекарима је веома познат, али добра вест је да се сезонско опадање косе може држати под контролом.

Због чега коса опада више са доласком јесени

Уколико на косу гледамо кроз призму еволуције, наша коса је наше крзно, а са променом годишњег доба, код људи, као и код животиња, долази и до промене крзненог прекривача. Баш због тога, такозвано сезонско опадање косе погађа већину жена широм света, и најчешће у исто време - крајем лета или почетком јесени.

Ипак, за опадање косе у јесењем периоду постоји још једна, нешто савременија теорија, а она је повезана са животним циклусом длаке.

"Коса пролази кроз две различите фазе: фазу живота, и фазу мировања", објаснио је дерматолог Кристијан Меркел.

Током свог животног века, који траје годинама, чак 90 посто наше косе је истовремено у фази раста. Преосталих 10 процената косе мирује, а ова фаза обично траје од два до четири месеца. Током периода мировања, корен длаке се регенерише и "скупља снагу" за нову длаку и нови раст.

"Обично смена двеју фаза прође неприметно, премда број длака на глави остаје исти. Ипак, током јесени већина жена пролази баш кроз фазу мировања", наводи доктор Меркел.

Обично жене примећују појачано опадање косе у трајању од једног до три месеца, а овакво сезонско опадање не треба да изазива забринутост, јер након тога следи нова фаза раста.

Да ли се сезонско опадање косе може спречити

Премда сезонско опадање косе није појава која се сматра патолошком, њено спречавање или лечење нису неопходни. Ипак, уколико вас забрињава да ћете изгубити доста косе, увек можете одабрати неки од шампона или лосиона за стимулацију фоликула длаке, који ће побољшати прокрвљеност темена и тиме подстаћи нови раст. Поред тога, и конзумацијом суплемената, попут цинка, можете помоћи свом власишту да лакше превазиђе сезонско опадање косе. Наравно, суплементе никако не треба узимати на своју руку, већ само уз консултацију лекара.

У помоћ вам може "прискочити" и уље рузмарина, које важи за једног од најбољих савезника у борби против опадања косе. Оно поседује невероватне храњиве састојке који подстичу циркулацију, успоравају појаву седих власи и хидрирају теме главе, чиме се смањује појава перути, а о његовим чудотворним дејствима брује чак и друштвене мреже.

image