Магазин

Тренд, па кајање: Како да не зажалите због тетоваже

Наши укуси се често мењају када су у питању филмови, музика, храна, уметност... Иако сви знају да нам се неће увек допадати исте ствари, људи широм света свакако одлуче да се тетовирају и ставе трајни цртеж на своје тело. Ако и годинама касније тврдимо да нам је тетоважа драга, како можемо бити сигурни да смо заиста искрени и да се заправо само не претварамо да је волимо, како бисмо избегли негативна осећања? На крају, како можемо одабрати добру тетоважу и спречити потенцијални осећај кривице?
Тренд, па кајање: Како да не зажалите због тетоваже© Pexels/cottonbro studio

Бирање тетоваже данас може бити веома дугачак процес, који захтева много премишљања, тражење сентименталног значења у цртежу и бирање правог мајстора који ће да одради квалитетан посао. С друге стране, многи веома брзо донесу одлуку и тетовирају се без исувише размишљања, поготово млади људи. Ипак, једна ствар је заједничка код наведена два (поптуно различита) приступа, а то је да у оба случаја постоји велика шанса да ће појединац зажалити одлуку након одређеног времена.

Једна италијанска студија објављена у журналу "Фронтијерс (Frontiers)" је показала да се људске преференце за музику, филмове и визуелне уметност могу мењати на сваке две недеље, тако да постоји велика могућност да исто важи и за тетоваже. Међутим, оне нису цртеж који ће само нестати након неколико дана, већ ће дословно бити заувек на нашој кожи (осим ако не одлучимо да је уклонимо, што многима представља велики бол, као и трошак који оставља ожиљке). Дакле, ако смо свесни да постоји велика могућност да нам се наша тетоважа неће допадати за, на пример, годину дана, зашто се људи широм света свакодневно тетовирају?

Човекова слика о себи

Постоје два могућа објашњења. Пре свега, свако ће помислити: "Знам да многи људи жале што су се тетовирали, али то сигурно нећу бити ја". Овакав начин размишљања се везује са психолошким феноменом који се назива "илузија краја историје", то јест веровање да ми, наш изглед, мишљења и естетске преференце више никада неће мењати. Иако према личним животним искуствима добијамо бројне доказе да ова уверења скоро никада нису исправна, увек ћемо мислити да су наши укуси потпуно и заувек формирани.

Друго објашњење може бити когнитивна дисонанца, која представља контраст између наших поступака и слике коју имамо о себи, која нас спречава да себи дозволимо да зажалимо због одређене одлуке. У овом случају, когнитивна дисонанца представља потискивање чињеница које би проузроковале негативна осећања: на пример, иако знамо да тетоважа заиста нема сентиментални значај, није естетски привлачна и није квалитетено урађена, себе ћемо убедити да је волимо, да нам је драго што је имамо и да нам је лепа, како се не бисмо суочили са потенцијално непријатном истином.

Због наведених парадоксалних начина размишљања, може бити тешко проценити да ли заиста волимо наше тетоваже или само покушавамо да их прихватимо, како не бисмо зажалили и покушали да је уклонимо. Како би се оваква врста забуне спречила, најбоље је предузети превентивне мере.

Како да бирамо тетоважу коју нећемо зажалити

Многи људи верују да тетоважа мора да има дубок, сентименталан значај, како би се "оправдала" оваква трајна одлука. Ипак, у последњих неколико година, многи сматрају да тетоважа може бити искључиво естетски избор и да не мора да буде "толико озбиљна". Која год да је инспирација и мотив у питању, следећих неколико савета могу бити корисни ако не желимо да направимо грешку:

  • Без праћења трендова

Као и сваки тренд, било да је у питању одећа, фризуре или шминка, тетоваже које су тренутно најпопуларније могу да делују као прави избор. Ипак, у већини случајева, оне веома брзо "изађу из моде" и можемо схватити да нам се заправо нису толико допадале, већ нам је тренд деловао узбудљиво у тренутку када нисмо желели да тражимо "савршен" дизајн. Боље је пронаћи мотив који нам се заиста допада, јер мењање тетоваже није једноставно као мењање одређеног комада одеће.

  • Добар тату-мајстор

Иако овај пример звучи логично, велики број људи га се не придржава. Многи траже повољну цену или, на пример, одлуче да оду код пријатеља коме верују, али се испостави да он није имао довољно искуства и тетоважа није испала како смо желели. Најбоље је пронаћи доброг мајстора, без журбе, а можемо се и распитати код људи чије нам се тетоваже допадају, како би нам дали најбољу препоруку.

  • Стрпљење

Овај пример се најбоље може применити када је у питању прва тетоважа, јер многи могу да осећају несигурност и страх: "Да ли заиста ово желим, шта ако зажалим, да ли ми се ово стварно свиђа...". У случају да је у питању мала, једноставна тетоважа, добро је нацртати је на својој кожи, посматрати и запитати се: Да ли нам се допада, да ли је ово дизајн за нас, да ли је ово адекватан део тела за овакву тетоважу... Процес може да траје и по неколико дана. Можда испрва делује необично, али ако после овог ескперимента и даље желимо да се тетовирамо, онда је то добар знак.

image