Магазин

Шта сањају наше куце? Одговор ће истопити ваша срца

Да ли сте се икада запитали шта сањају ваше куце? Да ли је то игра са крзненим другарима у парку, омиљена посластица или можда нешто треће? Научници са Харварда истражили су ову тему, а чињеница да куце најчешће сањају управо своје власнике разнежиће вас и ако немате кућног љубимца.
Шта сањају наше куце? Одговор ће истопити ваша срца© Canva / pixelshot

Свако ко има пса за кућног љубимца зна колико су та крзнена бића везана за своје власнике, колико уживају у сваком загрљају или игри и колико су срећни када се ушушкају поред и заспу док их мазите. Када утону у сан, куце су још симпатичније него на јави: њихове ушице се опусте, реп умири, а њушка и шапице се синхронизују у забавним покретима. О чему то сањају пси?

Пси су нам сличнији него што смо мислили

За истраживање о сновима паса можемо захвалити доктору Диедру Берету са Харварда, који је анализирао њихово понашање у сну и закључио да је оно у великој мери слично људском. Куце најчешће сањају о својим дневним догодовштинама, а баш као и код људи, они су употпуњени и неким креативним тренуцима који на јави нису могући. Такође, у њиховим сновима су скоро увек присутни и људи за које су они посебно емотивно везани - њихови власници, као и други чланови породице или пријатељи са којима су често у интеракцији.

Једина разлика која је значајна јесте логички поредак - код људи снови најчешће имају логичан ток радње, док су код паса сцене потпуно неповезане, такорећи хаотичне.

"Пошто су пси веома везани за своје власнике, они врло вероватно сањају ваш лик, ваш мирис и тренутке у којима делите нежности или се играте. Њима је је то  највећа утеха и сигурна зона", појашњава Берет.

Обрасци спавања су код паса такође изражени

Анализом понашања у сну, научници су установили да и код паса, као и код њихових власника, постоје различите фазе сна - они пролазе кроз фазе успављивања, дубоког сна, као и РЕМ фазу, током које се најчешће могу приметити и покрети шапама и њушком. У РЕМ фазу сна пси улазе већ 20-ак минута након што заспу и она траје између 2 и 3 минута. Управо у РЕМ фази се дешавају и снови, па тако када следећи пут ваш пас заспи поред вас и у сну почне да "трчи" знајте да сања последњи пут када сте заједно јурили лоптицу или штап у паркићу поред куће.

Да ли пси могу имати ноћне море

Како су људи и пси доста слични, и код крзнених другара се могу јавити ноћне море, али су оне доста ретке, премда су њихови снови засновани у већини случајева на реалним догађајима из живота. Ипак, кинолози наводе како је пса који има ноћну мору боље оставити да је одсања, него га из оваквог сна будити. Због чега? Будући да је пас пре свега животиња (иако је и равноправни члан наше породице), његово понашање у стању сањивости је веома тешко предвидети, па се може десити да се из оваквог сна продуби уплашен и спреман за одбрану. Тада, он несвесно и невољно може бурно одреаговати чак и на свог власника.

Са друге стране, уколико га пустите да само одсања лош сан, након што се пробуди ће вас врло вероватно потражити ради утехе и осећаја сигурности, а једна посластица и загрљај ће бити сасвим довољни да заборави све и поново ужива у тренуцима уједињења са својим омиљеним људима.

image