Магазин

Бизарно откриће шокирало докторе: Чак 15 посто пацијената у коми је заправо свесно

Одсуство моторичких функција у коматозном стању не мора нужно указивати и на одсуство можданих функција. У свом истраживању, научници су открили стање такозване "сакривене свести", у коме је пацијент свестан свега што се око њега дешава, али нема могућност да на сензације одговори. На основу процене, установљено је да је чак 15 посто пацијената који се налазе у коми, заправо свесно, а откривање можданих функција је тренутно могуће уз помоћ две дијагностичке методе.
Бизарно откриће шокирало докторе: Чак 15 посто пацијената у коми је заправо свесно© Canva / Science Photo Library

Повреде можданог ткива, као и нека друга озбиљна здравствена стања могу проузроковати упадање пацијента у кому, стање у коме моторичке функције изостају, а свест о окружењу и догађајима не постоји. Ипак, последње истраживање научника показало је да нису сви пацијенти у несвесном стању, већ да су итекако свесни своје околине и свега што се дешава, само нису у могућности да дају физички одговор.

"Нажалост, може бити да су апсолутно свесни, да све разумеју, да чак и желе да одговоре, али једноставно не могу", наводи неуролог Судин Шах у интервјуу за Вашингтон Пост.

Когнитивно-моторна дисоцијација

Стање у коме постоји раскорак у разумевању околине и одговору на сензације из спољног света се у свету неурологије назива когнитивно-моторна дисоцијација (КМД), а овај поремећај свести најчешће се јавља као последица повреде можданог ткива.

"У овом тренутку је дијагностиковање когнитивно-моторне дисоцијације тек у неколико лабораторија широм света", наводи Шах. "За њено откривање користе се две методе - функционални електроенцефалограм и функционална магнетна резонанца".

У пракси, око 15 процената пацијената за које се верује да су у коми су заправо у овом стању, али је због тешке дијагностике оно потпуно занемарено. Нажалост, поједини пацијенти буђење из коме и не доживе, будући да параметри који приказују виталне функције неретко указују и да је искључивање апарата за вештачку стимулацију односно одржавање живота једино разумно решење.

Дијагностиковање КМД је пресудно за опоравак пацијената

Без физичког одговора, лекари једноставно не могу ни да претпоставе да је пацијент у свесном стању и зато се посебан акценат ставља на креирање што бољих дијагностичких метода. У овом тренутку, највише наде полаже се у функционални електроенцефалограм и функционалну магнетну резонанцу. Приликом дијагностиковања функционалним енцефалограмом, пацијенту се на власишту фиксирају електрофе које бележе активност мозга, која је пресудни индикатор да је његово стање стабилно. Функционалном магнетном резонанцом мери се проток крви у мозгу, а након 30 минута узастопног испитивања пацијента који је у коми могу се уочити и потенцијалне промене које указују на то да је он у свесном стању. Ово научно откриће, као и усавршавање метода дијагностике КМД у будућности ће дати шансу за нови живот великом броју пацијената, али и олакшати им стање у коме се налазе.

image