Магазин

Планирате да промените посао? Прво поставите себи ових 5 питања

Када мисао о промени посла једном прође кроз главу, све је теже одупрети се идејама које навиру једна за другом. Нови изазови, нове колеге, другачије канцеларије или чак рад од куће, маме нас да учинимо тај један корак - да дамо отказ и упустимо се у нову авантуру. Ипак, пре него што преломимо и заиста променимо посао, потребно је да себи поставимо неколико питања, како наша одлука сутра не би била нешто због чега се кајемо.
Планирате да промените посао? Прво поставите себи ових 5 питања© Canva / Bojan89

Времена су се променила, а са њом и начин на који се посао и радно окружење доживљавају. Наши родитељи су тежили ка томе да у једној компанији проведу читав радни век, док новије генерације све више настоје на томе да се унутар једне компаније не задржавају више од пар година.

У пословном свету већ неколико година постоје тактике којима се запослени "боре" против менаџмента, а када ништа од тога не уроди плодом, промена компаније је логично решење. Ипак, док та одлука у нама још сазрева, ваљало би поставити себи неколико питања која нам могу помоћи у даљем процесу одлучивања.

Да ли мењам занимање у потпуности или само тражим нови посао?

У данашњем свету од промене каријере дели нас свега неколико месеци едукације, будући да се већина савремених занимања може савладати за релативно кратко време, путем убрзаних курсева и неколико семинара или конгреса. Скрам мастери, пројектни менаџери, офис менаџери или ритејл агенти - све су ово занимања која су данас веома тражена, а опет, не захтевају вишегодишње похађање факултета. Дакле, прво и најважније питање јесте да ли желите да потпуно промените занимање, или вам је само потребна промена компаније и радног окружења?

"Сви ми прерастемо наше послове у неком тренутку каријере и од тог момента наше знање и развој стагнирају. Али, то не значи да је увек неопходно променити занимање, некада је довољно променити само фирму у којој радимо", објашњава Елис Стејплтом, бизнис коуч.

Да ли је тржиште рада онакво каквим га замишљам?

Када једном дефинишете шта мењате, занимање или само посао, било би пожељно тестирати своје идеје у стварном животу, нарочито имајући у виду да се тржиште рада често разликује од онога каквим га ми замишљамо. Ово се првенствено односи на врсте послова који се траже, као и буџет зарада за те позиције. Пре доношења важне одлуке и давања отказа на тренутном послу, посветите се истаживању тржишта и умрежавању са потенцијалним будућим колегама, премда њихова искуства и мишљење могу помоћи креирању јасније слике, а самим тим вас поштедети и разочарања.

"Тестирајте своје идеје у стварном животу кaко бисте упоредили своја очекивањима са стварним стањем на тржишту. Такође, обратите посебну пажњу на то да ли заиста оно што тржиште пружа одговара вашим циљевима које желите постићи променом посла", наводи експерт.

Шта ме спречава да промени посао?

Промена каријере, па чак и само радног окружења је застрашујућа већини људи, и то је чињеница коју не можемо оспорити. Нови радни задаци, нов колектив и шеф са новим захтевима и очекивањима, су апсолутна ноћна мора, а излазак из зоне комфора и процес адаптације на ново окружење могу трајати месецима. Али, шта нас спречава да се отиснемо у нове авантуре? Да ли је то недовољна количина знања, страх да нећемо успети на новом послу или једноставно ушушканост на позицији која нам је довољно позната, али нам не доноси ништа ново?

"Ставите на папир све своје страхове и сумње, а онда једну по једну прођите и одговорите да ли је она основана или не. Направите и једну колону у којој ћете написати шта ће се десити ако се ваши најгори страхови обистине. Највероватније ништа драматично - потражићете помоћ, изборити се и на крају прилагодити", охрабрује Стејплтон.

Да ли сам спреман да предузмем све што је у мојој моћи да успем?

Након свих премишљања и сагледавања реалне ситуације, долази најважније питање - а да ли сам спреман да предузмем све неопходне потезе како бих промениo посао или занимање? Овде је веома важно бити објективан и ни случајно не умањивати значај и тежину корака које је потребно предузети, будући да нас наша процена може навести на погрешан пут. Али, ако смо спремни на промену и све што она са собом носи, нема разлога за одуговлачење.

"Краткорочан неугодан осећај који се може јавити приликом изласка из зоне комфора је сасвим прихватљив, па чак и пожељан, нарочито ако ће вас ослободити дугорочне патње на послу који не доноси задовољство", саветује експерт.

Хоћу ли бити поносан на себе?

И за крај, важно је знати да ли ће нам промена посла или занимања донети истински осећај задовољства и поноса. Да ли је то оно о чему смо маштали пре пет година или годину дана, да ли је то корак који ће нас учинити бољим експертом, дати нам простора да растемо и развијамо се и слободу да своје визије и циљеве преточимо у реалност? Ова питања могу деловати сложено, али је одговор на њих кључан, будући да је наш унутрашњи осећај среће и поноса један од наших највећих покретача.

"Замислите да сада идете у пензију и да се присећате свих пројеката и тога како сте изградили каријеру. Да ли бисте били поносни? А онда замислите да у пензију идете са нове позиције - шта вас чини испуњенијим? У чему сте дали већи допринос?" сугерише Стејплтон.

image