Магазин

Прослава отказа: Зашто млади људи у Кини праве журке поводом давања отказа

Вероватно би нам било чудно да нам неко каже: "Честитам, сада си незапослен!", али млади људи у Кини су одлазак са посла почели да славе као веома радостан догађај, скоро попут венчања. Зашто је давање отказа, чак иако је у питању стабилан, добро плаћен посао, постао чин који кинески припадници генерације Зед подржавају, да ли представља слављење лењости или је у питању врста бунта?
Прослава отказа: Зашто млади људи у Кини праве журке поводом давања отказа© Unsplash/Brooke Lark

На кинеским друштвеним мрежама се у протеклих неколико недеља појавио велики број фотографија и видео снимака са различитих прослава, које већином објављују припадници генерације Зед. Собе су пуне декорација, хране и пића, али није у питању класична кућна журка, венчање или рођендан. Повод за организовање славља је давање отказа и одлазак из корпоративног света. 

Они који напусте радно место се ретко осећају оптимистично, а камоли расположено за журку, али млади људи у Кини су започели необичан тренд слављења давања отказа. Испрва звучи необично и можемо се запитати: "Зашто би ико славио губитак ове врсте стабилности и зараде?"

Ипак, тренд је настао као одговор на притисак који млади људи у Кини осећају. Од малих ногу, морају бити веома успешни у школи, очекивања су велика. Од сваког детета се очекује да ће дати све од себе у школи, у спортовима, на ваннаставним активностима, па на крају, да добије веома добар посао.

"Мислим да многи људи са Запада не разумеју колико је тешко деци у Кини. Млади се боре са много разочарења и накупљених фрустрација, због толико труда који су уложили," објаснила је за Си-Ен-Ен Ненси Кјан, професорка економије из Илиноиса. Додала је да су многи одрасли у време када је економија била стабилна, а будућност деловала обећавајуће, што је постало само додатни разлог за давање апсолутног максимума у сваком пољу, од школе до личних успеха. 

Деци је током одрастања обећаван срећан живот, докле год дају све од себе, али пошто је реалност данас другачија и не постоји оптимизам за будућност као некада, млади људи су под великим стресом. "Несигурна будућност поптуно уништава сврху њиховог досадашњег труда, сви су доживели поптуни бурнаут," додаје Ненси. Поред тога, генерација Зед посматра старије који морају уложити велики напор само да би приуштили основне потребе, што у њима буди жељу за животом који за њих има више смисла, али и среће.

Због тога, одлазак са радног места које је било велики извор стреса се слави као велики успех. "Упао сам у један механички, монотон систем. Одузимало ми је много енергије, ако имаш иновативне идеје, оне би се поптуно игнорисале, све док не нестану," објашњава бивши радник једне кинеске банке за Си-Ен-Ен. Недавно је, заједно је са својим пријатељима, који су такође дали отказ на пословима, организовао велику журку поводом "нове слободе", а на позивници је писало: "Надам се да ћете лепо јести и пити - побегните од негативности што пре". 

Осим премора на радном месту, многи се осећају незадовољно јер су годинама учили да би добили диплому, али би се запослили у компанији где им диплома уопште није била потреба. Другим речима, многи верују да се толики напор неће увек исплатити и да се исход никада не може предвидети.  

Овај став се постепено развија и у другим деловима света, јер све више младих људи верује да је ментално и физичко здравље појединца важније од посла. Младим генерацијама данас је лично задовољство већи приоритет, него висока плата и позиција која доноси велики стрес. 

image