Магазин

"Шопинг терапија" : Звучи чудно, али заједничка куповина може бити лек за љубавни живот

Одлазак у тржни центар можда није свакоме омиљена активност када желе да проводе време са партнером, али шопинг може бити добар начин да боље упознамо себе, партнера, порадимо на међусобној комуникацији, разумевању... Уместо да седимо у радњи и чекамо да драга особа заврши разгледање, можемо јој се придружити и откриви неочекиване детаље о нашој вези.
"Шопинг терапија" : Звучи чудно, али заједничка куповина може бити лек за љубавни живот© Freepik/gpointstudio

Одлазак у куповину многе мушкарце подсећа на чекање у реду, дугачко разгледање, бол у ногама и досаду, а ово веровање је толико свеприсутно, да су поједини тржни центри у свету увели посебне "оставе за одлагање мужева", док њихове лепше половине уживају у шопингу. Ипак, псиохолози сматрају да заједничко разгледање и куповина заправо могу имати користи и могу бити од велике помоћи за развој блискости између љубавних партнера. Психолози су за "Форбс" објаснили како заједнички шопинг са партнером може очврстити емоционалну везу и постати забавна активност.

Разумевање за партнера који воли да "шопингује" више од нас

Шопинг је постао метод за ублажавање стреса, а бројне студије су показале да су они који су често куповали нове ствари како би испунили одређену празнину у животу, на тај начин одвлачили мисли од проблема и тражили срећу и осећај контроле. Није могуће потврдити да ли нова одећа, накит или украси за стан заиста имају овакав утицај, али сигурно је да многима представљају утеху у тешким временима.

Ако наш партнер често осећа потребу да иде у куповину након негативног искуства, уместо да будемо исфрустрирани, можемо да покушамо да разумемо њихов начин размишљања и да заједнички пронађемо равнотежу и одговоран начин куповине. За почетак, уместо да стојимо испред радње и чекамо да партер заврши шопинг, можемо да му се придружимо, да овакве тренутке користимо као прилику за ојачавање везе и откривања нових детаља о нашој драгој особи.

Када заједно шетамо кроз продавниц и коментаришемо производе, можемо да вежбамо комуникацију, способност доношења заједничких, рационалних одлука (поготово ако једном од партнера шопинг служи као "лек" против стреса и негативних емоција), распоређивање приоритета и новца...

Временом ће куповина постати не само продуктивна и забавна активност, већ ћемо моћи да партнеру представимо и друге начине одвраћања мисли од негативности, као што су шетње у природи, заједничко кување, одлазак у биоскоп или чак само разгледање у тржним центрима, без куповине нових ствари. Стручњаци верују да овакав приступ може бити користан за емоционалну блискост у односу, али може помоћи партнеру да промени навике прекомерног трошења.

Свест о финансијама

Новац често може бити непријатна тема за разговор, чак и између парова који су веома блиски. Због тога, шопинг је савршена прилика за озбиљне дискусије о трошковима и може открити много тога о партнеровом, али и нашем систему вредновања новца и материјалног.

Једна студија из 2018. године објављена у журналу "Consumer Psychology" је показала да парови који су имали заједнички рачун у банци чешће куповали практичне предмете, док су они који су имали одвојене рачуне више куповали ствари из задовољства (одећа, накит, игрице...), како не би морали да оправдавају овакве трошкове када би делили новац са партнером.

Због тога је важно да новац буде тема о којој се може отворено разговарти, како не би дошло до забуне или конфликта, а заједнички шопинг може бити права прилика за развијање овакве блискости.

image