Магазин

Вештачка интелигенција открива дијабетес - потребно јој је свега 10 секунди и један снимак гласа

Са стопом прецизности између 86 и 89 процената, вештачка интелигенција сада може открити и постојање дијабетеса типа 2, а јединствена технологија врши дијагностиковање искључиво путем гласа. Софтверу је потребно између шест и десет секунди да изанализира глас пацијента и из њега изолује промене у тоналитету гласа које су карактеристичне за дијабетично стање.
Вештачка интелигенција открива дијабетес - потребно јој је свега 10 секунди и један снимак гласа© Canva / Devrimb

"Робо-доктори", како се у ИТ сфери и медицини све чешће називају овакви и слични софтвери за дијагностику, успели су да постигну још један значајан успех, а захваљујући њима, за откривање дијабетеса типа 2 сада је потребно између 6 и 10 секунди.

Стопа прецизности близу 90 процената

Студија коју је спровела компанија Клик Лабс показала је да је успешност софтвера за дијагностиковање дијабетеса типа 2 само путем слушања гласа код пацијената, на заиста завидном нивоу. На основу представљених података, софтвер је у 86 посто случајева код мушкараца, и 89 посто случајева код жена, открио постојање обољења.

"Наше истраживање показало је значајне гласовне варијације код пацијената са дијабетесом типа 2. Ово откриће могло би променити и комплетан ток откривања ове болести у будућности", навео је аутор студије, Џејси Кауфман.

Како истичу научници, методе које се у овом тренутку користе захтевају значајна финансијска средства, док би технологија базирана на очитавању тоналитета гласа могла бити велики искорак ка премошћавању свих баријера у дијагностици.

Вештачка интелигенција "чује" оно што људско ухо не може

Истраживање је спроведено на 267 добровољаца од којих су неки имали дијабетес, а неки не, а њихов задатак био је да у периоду од две недеље шест пута у току дана снимају гласовне записе својим паметним телефонима. Након тога, научници су уз помоћ софтвера са вештачком интелигенцијом анализирали преко 18.000 снимака из којих су изоловали 14 акустичних параметара које људско ухо не може да перципира, а који су се разликовали међу особама са и без дијабетеса.

"Наше истраживање наглашава огроман потенцијал гласовне технологије у идентификацији дијабетеса типа 2 и других здравствених стања", навео је главни истраживач Јан Фосат.

Наредни корак компаније Клик Лабс јесте да се судија реплицира, а њене могућности за препознавање разлика у тоналитетима прошире, како би се евентуално могла дијагностиковати и пред-дијабетична стања, хипертензија и друге болести савременог доба.

image