Магазин

Главобоља за наследнике: Берлусконијевој "безвредној" уметничкој колекцији се смеју колекциoнари

Бивши премијер Италије, Силвио Берлускони, који је преминуо у јуну у осамдесет седмој години, наводно је сакупио око 25.000 уметничких дела током последњих година живота. Већину своје велике колекције је купио преко ноћних ТВ емисија за куповину, а стручњаци сматрају да више од половине радова нема никакву уметничку вредност, тако да његови наследници сада морају да одреде судбину колекције која га је коштала око двадесет милиона евра.
Главобоља за наследнике: Берлусконијевој "безвредној" уметничкој колекцији се смеју колекциoнариGetty © Franco Origlia

Берлускони се наводно трудио да постане врхунски колекционар а његова "импулсивна" куповина уметничких дела почела је 2018. године, као последица "бесаних ноћи". Виторио Сгарби, подсекретар у Министарству културе Италије, ликовни критичар и близак Берлусконијев пријатељ, рекао је да је Берлускони потрошио двадесет милиона евра, што износи просечно 800 евра по слици. Стручњаци су закључили да већина дела нема велику уметничку вредност. Претпоставља се да је приоритет био квантитет, а не квалитет, с обзиром да је наводно сакупио 25.000 дела током последњих година живота.

Према "Гардијану", колекција представља велики проблем и обавезу за петоро Берлусконијевих потомака, пре свега зато што годишње треба да плаћају око осамсто хиљада евра за одржавање огромног складишта уметнина, које се простире на 3200 квадратних метара, а налази се насупрот Виле Сан Мартино, главне Берлусконијеве резиденције у Аркору код Милана.

Један од првих стручњака који је добио позив од Берлусконија током ноћне ТВ аукције био је Лукас Вијанини, који је тада постао главни кустос покојног милијардера. Вијанини је објаснио да је бирао и организовао слике, укључујући оне са пејзажима и оне које приказују Берлусконијеве омиљене градове, Милано и Париз. Описао је да је складиште више деловао као бутик, него класично складиште, јер је Берлускони волео да све буде организовано и педантно.

Велики део колекције зазузимају слике нагих жена, али порекло и имена аутора већине радова нису познати. Забележено је да је стотине слика религиозних личности стигло из Галерије Неварте, познатог места за продају уметнина у близини Напуља.

Власник галерије Ђузепе де Грегорио испричао је у емисији "Репорт" да није могао да верује када је добио позив од Берлусконија, који је желео да се распита за слику вредну сто педесет евра. "Рекао је: "Узећу!"", присећа се Де Грегорио.

Пословни и пријатељски однос између њих се брзо развио, толико да му је Де Грегорио за рођендан поклонио мермерну статуу његовог лика, која је висока три метра и коју је Берлускони поставио испред огромног аутопортрета изложеног у складишту.

Породица Берлускони наводно планира да уништи уметничку колекцију, уз изузетак шест или седам комада за које се сматра да су највреднији. "Не знам да ли је уништавање тих слика већ почело. Знам да, барем на уметничком нивоу, то не би био злочин", закључио је Сгарби.

Штеточине су већ уништиле део колекције. У неким случајевима, цена за истребљење дрвених црва премашује вредност слика.

Верује се да породица размишља да претвори вилу Сан Мартино, где је Берлускони био домаћин пословних и политичких састанака, као и неких од његових чувених "бунга-бунга" забава, у музеј.

Поред огромне уметничке колекције, Силвио Берлускони је иза себе оставио фудбалски клуб, бројна имања, јахте и његову најзначајнију главна имовину: "Медијасет", највећу италијанску комерцијалну медијску мрежу, која вреди више од шест милијарди евра. Овај део наследства добила су, већим делом, Берлусконијева деца.

Некадашњи премијер оставио је сто милиона евра својој партнерки Марти Фашини, сто милиона евра брату Паолу и тридесет милиона евра Марчелу дел Утрију, бившем сенатору из његове партије Форца Италија.

image