Магазин

Идете на пут и носите храну? Ове намирнице окрепљују, а мање се кваре

Приликом спремања за пут, нарочито уколико се иде колима, припрема хране је незаобилазна рутина. Али, које намирнице је најбоље понети са собом уколико нам је потребна окрепљујућа, а мање кварљива храна и пиће?
Идете на пут и носите храну? Ове намирнице окрепљују, а мање се кваре© Canva / Anastasiia Nurullina

Иако је званична сезона годишњих одмора већ при крају, они који воле путовања на далеке дестинације, или активан одмор у Европским земљама који је едукативног карактера, своје пасоше тек ваде из ладица. На оваквим путовањима, до којих сам пут може трајати и по неколико десетина сати, веома је важно имати и неку ужину. Ипак, треба водити рачуна да намирнице које понесемо буду не само нутритивно богате и окрепљујуће, већ и мање кварљиве, како нам тровање храном не би покварило одмор.

Чврсто воће и поврће

Чврсто воће и поврће су идеални сапутници било да путујете авионом, возом или колима, будући да најчешће не захтевају посебну термичку припрему. Уколико вам је потребна нутритивно богата ужина, залогајчићи црвене паприке (шиље или бабуре), краставца и шаргарепе биће сјајан избор који не само да ће утолити глад (јер су богате целулозом), већ ће и додатно хидрирати организам и спречити његови дехидратацију. Банане, поморанџе, мандарине, шљиве и малине су такође одличне када су нутритивне вредности у питању, али су захтевније за транспорт и конзумацију јер се могу згњечити, а ви остати без ужине којој сте се тако надали. Решење би могло бити паковање у посебне чинијице за пут, уколико вам простор у пртљагу дозвољава.

Коштуњаво воће и семенке

Коштуњаво воће, попут лешника, бадема, пистаћа и индијског ораха, као и семенке сунцокрета или бундеве су такође одличне за путовање. Богате су како целулозом, тако и протеинима који су један од три најважнија мактонутријента. Ове намирнице могу да се чувају ван фрижидера, па су зато и један од најбољих избора када је у питању дуго путовање. Једино на шта би требало да обратите пажњу приликом одабира коштуњавог воћа и семенки јесте да оне не буду са додатком соли, како не бисте ожеднели након 10 минута.

Сушено воће

Суве кајсије, суво грожђе и друго сушено воће такође се налази на списку намирница које су идеални сапутници на путовањима. Ове намирнице су богате глукозом, једноставних шећера и угљених хидрата, те ће вашем организму дати неопходну дозу енергије за путовање. Међутим, као што код коштуњавог воћа и семенки треба избегавати оне са додатком соли, тако и код сушеног воћа треба обратити пажњу на то да оно не буде којим случајем и кандирано, како вас не би савладала жеђ.

Кефир и јогурт у тетрапаку

Иако звучи невероватно, кефир и јогурт такође могу бити одлични за путовање, али само уколико се налазе у тетрапаку - овакво паковање ће дуже сачувати свежину намирница од амбалажа попут пластичне чаше или флашице. Поред тога, и кефир и јогурт су богати беланчевинама и калцијумом, који вам могу помоћи у регулацији апетита.

Протеинске чоколадице и штапићи са цереалијама

Протеинске чоколадице су, како им и само име каже, веома богате протеинима, те ће вам након ужине пружити осећај ситости наредних неколико сати. Осим тога, и штапићи и плочице са разним врстама цереалија и семенки ће бити добра варијанта када је потребно презалогајити "с ногу", док чекате преседање на аеродрому или прелазак граничног прелаза аутомобилом. Ове грицкалице су богате и влакнима, а уз то су и најбоља могућа замена за чипсеве и другу прерађену храну.

Флаширана вода

Последња, али не мање важна (а можда чак и важнија од хране) јесте флаширана вода, која је у свакодневном животу од виталног значаја, а нарочито приликом путовања. Уколико је организам дехидриран, замараћете се брже, а способност фокусирања ће вам сасвим сигурно опасти, што никако није препоручљиво када путујете, а нарочито уколико сте за воланом аутомобила. Поред тога, када је ниво хидратације низак, постајете и раздражљивији, што вам може итекако утицати на квалитет одмора.

Шта никако није препоручљиво носити на путовање

Слатки и газирани напици нису препоручљиви ни у свакодневној исхрани, а поготово на путовању, када је организам под већим оптерећењем због дугих летова, преседања и промена временских зона. Најбољи начин да утолите жеђ јесте вода, а уколико осетите жудњу за напитком са укусом, боље одаберите чај, кафу или неки цеђени сок. На "забрањеној" листи налазе се и крофне, колачи и друге намирнице које садрже висок ниво шећера, као и прерађена, слана храна попут чипса, хот-догова, мини-бургера и слично.

image