Магазин

Слика стара 300 година коју је украо амерички војник враћена музеју у Минхену

Слика "Пејзаж италијанског карактера" аустријског сликара Јохана Франца Непомука Лаутерера, лоцирана је и враћена након скоро осам деценија. Њу је након Другог светског рата украо амерички војник из Баварске државне збирке у Минхену, а податак о нестанку је у базу фондације изгубљене уметности унет тек 2012. године.
Слика стара 300 година коју је украо амерички војник враћена музеју у Минхену© Tanjug / AP Photo / Claire Savage

Слика "Пејзаж италијанског карактера" је ових дана на насловним странама готово свих великих светских медија, а разлог за то јесте њен проналазак након скоро пуних осам деценија. Након проналаска, уметничко дело је представљено на свечаности у немачком генералном конзулату у Чикагу, а главни кустос музеја у Минхену је лично долетео у Чикаго не би ли преузео слику и вратио је у домовину.

Слику украо амерички војник

Уметничко дело аустријског сликара је у Сједињене Америчке Државе донео амерички војник чије име није познато, а на чин крађе уметнине он се одлучио након завршетка Другог светског рата, 1945. године. Тада се слика налазила у Баварској државној збирци слика у Минхену. Након што је пренео у САД, војник је оставио код свог рођака у Чикагу. Све до 2012. године о слици се није знало ништа, али су те године подаци о њеном нестанку унети у базу немачке фондације изгубљене уметности, наводи се у саопштењу компаније Арт Рикавери Интернешнл, која се бави проналажењем и враћањем украдених уметничких дела.

"Суштина нашег рада је истраживање и реституција уметничких дела које су нацисти опљачкали из јавних или приватних колекција. Претпоставља се и да су савезнички војници можда вредне предмете понели кући као сувенире или као ратне трофеје", рекао је Кристофер Маринело, оснивач компаније.

Анонимна особа дојавила да се код ње налази слика

Након расписивања "потернице" за украденом сликом, компанији се јавила особа која је желела да остане анонимна, а која је тврдила да се управо код ње налази слика "Пејзаж италијанског карактера". Иста је особа тражила и новчану награду односно откуп за поменуто уметничко дело. 

"Објаснио сам нашу политику неплаћања украдених уметничких дела, и нагласио да је захтев неприкладан. Имамо сазнања и да је неко покушао да прода слику на тржишту уметности у Чикагу 2011. године, и да је после нестао", казао је Маринело.

Уз помоћ Федералног бироа за истраге (ФБИ) и њиховог тима за откривање злочина у области уметности, као и адвоката и компаније Арт Рикавери, са анонимном особом у чијем је поседу била слика склопљен је договор о њеном безусловном преузимању. Тако је "Пејзаж италијанског карактера", који чине две слике на којима су пастири и путници са својим животињама, коначно враћен у домовину. Очекује се да ће након рестаурације, слика бити изложена у музеју у Минхену, рекао је кустос те културне установе за Еј-Би-Си Њуз.

image