Магазин

Жена купила слику за четири долара ни не слутећи да је у питању ремек-дело вредно четврт милиона

У потрази за јефтиним рамом за слике, становница Њу Хемпшира ушла је у продавницу половне робе, а њен поглед привукла је слика која је веома личила на рад сликара Нјувела Конверса Вајета. Купивши је за само четири долара, донела је кући и окачила на зид, да би се шест година касније открила права истина - слика је оригинално ремек дело из 20. века вредно близу 250.000 долара.
Жена купила слику за четири долара ни не слутећи да је у питању ремек-дело вредно четврт милиона© Приватна архива

Средином 2017. године, жена из Њу Хемпшира у Сједињеним Америчким Државама била је у потрази за рамом за слике коме је желела да да "други живот", а у потрази за њим обилазила је продавнице мешовите и половне робе у свом комшилуку. Ушавши у једну од њих, једна слика јој је привукла пажњу.

Слика је невероватно подсетила на дело Америчког сликара из 20. века

На слици су биле приказане две жене од којих је једна седела на столици, а друга стајала тик до ње, држећи руку на столу који се налазио између њих. Разгледајући слику, жена се чак и нашалила како невероватно подсећа на дело познатог америчког уметника из 20. века, Ен Си Вајета. По цени од само четири долара, она је купила и слику и рам, и задовољна отишла својој кући.

Након што је дошла, одмах је почела да тражи више информација о делу на интернету, али пошто ништа није пронашла, одлучила је да је само окачи на зид. Касније је слика са зида премештена у ормар, у коме је наставила свој "живот" све до маја ове године, када је жена сређивала кућу.

Група на Фејсбуку помогла да се открије права истина о ремек-делу

Овога пута, жена је фотографисала слику и одлучила да помоћ потражи на једној од Фејсбук група посвећених проналасцима у "четири зида", где су корисници преплавили објаву својим коментарима. Знатижеља је одмах прорадила, и жена се обратила бившем кустосу Лорен Луис, која је са Вајетовим делима радила деценијама уназад. Чим је видела слику, Луис је рекла да је 99 посто сигурна да је у питању оригинално дело.

"Иако је слика имала мале огреботине и захтевала чишћење површине, била је у невероватно добром стању имајући у виду да нико не зна какву је авантуру проживела у протеклих 80 година!, навела је кустос.

Након детаљних истраживања, утврђено је да је слика не само оригинално дело Ен.Си.Вајета, већ и да је у питању једна од четири слике из колекције за роман "Рамона" ауторке Хелен Хант Џексон, насликане 1939. године.

Слика ће се на аукцији наћи већ у септембру

Према наводима аукцијске куће Бонхамс Скинер, слика би требало да се нађе на лицитацији већ током друге половине септембра, након што се завши неопходна рестаурација дела. Процењена почетна цена "улова" од четири долара варира између 150.000 и 250.000 долара, а познаваоци уметности сматрају да ће надметање бити узбудљиво.

image