Магазин

Филмска прича: Украдена слика Ван Гога враћена замотана у крваву јастучницу у "Икеа" кеси

Након што је слика украдена у марту 2020. године, потрага се коначно завршила и слика је сада на сигурном. Процес тражења кривца је дуго трајао а главну улогу у потрази је имао холандски уметнички детектив, Артур Брaнд (који носи надимак "Индијана Џонс" у уметничком свету). Мистериозни позив и тајни састанак су помогли у решавању случаја а цела прича подсећа на узбудљиви филм о крађи уметничког дела великог мајстора.
Филмска прича: Украдена слика Ван Гога враћена замотана у крваву јастучницу у "Икеа" кеси© Wikimedia Commons/Public Domain

Детектив Артур Бранд je за "Би-Би-Си" објаснио да му је ово дело Ван Гога, настало пре сто тридесет девет година, донео непознат мушкарац на кућни праг. Слика је била упакована у јастук и кесу познате шведске компаније "Икеа". На јастучници су биле крваве мрље, јер је мушкарац који је донео слику повредио прст приликом паковања дела. 

У питању је слика под називом "Жупни врт у Нуенену у пролеће", која је украдена почетком пандемије, када је затворена установа културе у холандском граду Ларену, југоисточно од Амстердама, где је слика била привремено изложена. Оригинално место чувања је музеј града Гронинген. 

Уметнички детектив је све време сарађивао са холандском полицијом и заједно су утврдили да мушкарац који му је дао слику није био умешан у крађу. Заправо, прави кривац је пронађен пре две године и осуђен на осам година затвора, али до сада није било познато где се слика налазила. Бранд је додао да му је било јасно да су се "чувари" слике често мењали, јер скоро нико у свету криминала није желео да је поседује, али знао је да је слика била "читава" када је након крађе добијао фотографије неоштећеног дела. У међувремену је рад чак доспео до једне криминалне групе која је планирала да га понуди полицији у замену за блажу затворску казну за друге злочине. 

Иако је прича о "путовању" слике била замршена, Бранд је добио неочекиван позив од мушкарца који је понудио да врати слику у замену за потпуну анонимност и заштиту, додајући да му је чување украденог дела "задавало главобољу". 

"Био сам на рођенданској прослави и он ме је чекао испод дрвета, а онда ми је објаснио зашто жели то да уради", објаснио је Бранд. Након неколико дана, дело му је било предато испред његовог дома, док је директор музеја Гронинген чекао на углу у оближњем бару, да би потврдио аутентичност слике на лицу места.

Портпарол јединице за криминал повезан са уметничким делима у холандској полицији, потврдио је да је слика аутентична, а директор музеја рекао је да је био одушевљен када се коначно појавила.

"Током претходних година почео сам да се питам да ли ћу је поново видети. Одмах сам приметио да је права, има неколико огреботина, али је насликана на папиру и залепљена на дрвену панелу, па је можемо лако средити", рекао је за интернет портал "Телеграф".

Из музеја су додали да се дело тренутно налази у Музеју Ван Гога у Амстердаму, као и да ће проћи неколико недеља или месеци док не буде рестаурирана и изложена посетиоцима.

image