Магазин

Да ли већи приход повећава самопоуздање или самопоуздање повећава приход

Сањамо о већем приходу јер га често доживљавамо као кључ ка сигурнијем и испуњенијем животу. Али, да ли је већи приход заиста тај магични кључ који откључава врата самопоуздања, или је обрнуто - самопоуздање кључ за повећање прихода? Што се тиче релације новац-самопоуздање, паре играју значајну улогу, утичу на нашу слику о себи и подстичу је.
Да ли већи приход повећава самопоуздање или самопоуздање повећава приход© @ senivpetro/freepik

Новац је симбол статуса, где год се окренемо возе се скупоцена кола, летује се на далеким и луксузним дестинацима, купују станови у елитним деловима града. Међутиом, све то заједно, можда нам неће осигурати да се осећамо задовољно и са довољно самопоуздања. Да ли више новца повећава самопоуздање или је самопоуздање кључ за повећање прихода? Ова дилема води кроз сложену и међусобно повезану динамику између новчаних ресурса и психолошке добробити.

Како већи приход може утицати на ниво самопоуздања појединца? Повећање прихода често доводи до смањења финансијских брига, обезбеђује већу сигурност и омогућава приступ различитим животним могућностима. Кроз овај процес, појединац се често може осећати моћнијим и способнијим да оствари своје циљеве. 

Ипак, ово није универзално правило. Постоје многи са високим приходима који су несигурни, анксиозни и несрећни. Повећање прихода не гарантује аутоматско повећање самопоуздања ако појединац не ради на развоју својих вештина и психолошке стабилности. Самопоуздање се гради кроз постизање циљева, развијање вештина и самоприхватање. Дакле, већи приход сам по себи неће нужно повећати самопоуздање, већ је то процес који захтева свестран напор.

Самопоуздање па новац

Коначно радимо посао који је плаћен и задовољни смо нашим стањем на рачуну. Да ли повећана зарада подстиче самопоуздање? Како је новац симбол статуса у западним културама, постоји могућност да повећање плате доводи до осећаја веће сопствене вредности. Такође, људи са вишим самопоуздањем у стању су да лакше траже боље плаћене послове, пише Сајколоџи тудеј.

Четворогодишња студија бавила се одраслима у Холандији, процењујући њихово самопоуздање сваке године, као и приходе који су сами пријавили. Анализа података сугерише да када људи зарађују више новца, то повећава њихово самопоуздање, вероватно зато што је повезано са осећајем постигнућа или побољшаним друштвеним статусом.

Новац па самопоуздање

Сада да погледамо ствари из другог угла: како самопоуздање може утицати на приход? Самопоуздање може бити кључ за успех у многим сферама живота, укључујући каријеру. Особе које верују у себе и своје способности често су склоније преузимању ризика, тражењу унапређења и постизању циљева. Ово се често одражава на њихова професионална достигнућа па самим тим и на приходе.

Такође, појединци са већим самопоуздањем су често бољи у комуникацији, преговарању и изградњи међуљудских односа, што може повећати њихову способност за стварање нових прилика и повећање зараде. Самопоуздање их мотивише да се упусте у изазове и труде се да се континуирано развијају, што дугорочно може довести до раста новчаног прилива.

Међутим, важно је напоменути да самопоуздање није гаранција успеха у свакој ситуацији. Екстремно самопоуздање, када прелази у ароганцију, може бити контрапродуктивно. Такође, самопоуздање само по себи не може надокнадити недостатак вештина или стручности.

Да ли богатство купује срећу

"Зависи", кажу научници. Резултати неколико студија о односу између прихода и среће сугерише да више новца заиста чини људе срећнијима, али само до одређене тачке. Паре су веома важне оним особама који га немају довољно, али када достигну ниво "довољних прихода", тада се њихова субјективна вредност новца смањује. Зато богаћење није гаранција да ће донети срећу. Олакшаће нам животну ситуацију, то сигурно, али не мора да значи да ће нам донети срећу.

Уколико се присетимо прича људи који су добили велики добитак на наградим играма, скоро сви ће рећи да почетна еуфорија није дуго трајала. Велика количина новца им је обезбедила да покупују шта су хтели или жарко желели, али после извесног времена нису имали осећај да су претерано срећнији или задовољнији. Тачније, показало се да се ниво задовољства вратио на старо и да су било на истом нивоу који је био пре него што су остварили финансијску добит.

image