Магазин

Љубитељи раног кићења јелке су срећнији, тврде експерти

Људи се деле на два типа - оне који са првим падом температуре испод 20 степени увелико ваде јелку и украсе и оне који 31. децембра манично трче по јелку и ките је у минут до 12. Сада су научници установили да су они, чија је кућа испуњена новогодишњим духом, и срећнији.
Љубитељи раног кићења јелке су срећнији, тврде експерти© Canva / Sanja Radin

Рекло би се да чак ни политичке теме не изазивају толико дебата и подељених мишљења као питање "А када није прерано китити јелку?" А како и не би, када су се људи у свету практично поделили на оне који ваде јелку и новогодишње украсе чим прође лето и оне друге, који последњег дана године јуре кроз град манично тражећи јелку и нове украсе како би "разбили" монотонију и променили декорацију.

Трудећи се да разумеју шта покреће једне, а шта друге, научници су направили анкету чији су резултати јасно показали да су они који негују новогодишњи дух срећнији.

Новогодишњи дух подиже расположење

Необично истраживање које су спровели научници показало је да су новогодишњи дух, декорисање простора и кићење јелке веома уско повезани и са нивоом расположења, те да су људи који почну да украшавају кућу раније, срећнији од оних који чекају последњи тренутак.

"У свету пуном стреса и анксиозности, људи који уживају да раде ствари које их чине срећним, као што је кићење куће, често имају јачи осећај носталгије", објаснио је психоаналитичар Стив МекКеон.

Научник је празничне декорације упоредио са сидром које нас враћа у безбрижно детињство, време када су магични ритуали и поклони од Деда Мраза били нешто што се ишчекивало током целе године. Из тог разлога је и рано кићење јелке, као и гледање новогодишњих филмоватрадиција која у људима изазива веома позитивне емоције и осећања ушушканости и топлине.

Празнично расположење нас подсећа и на вољене људе

Традиционално, празници су и део године када највише времена проводимо са онима које волимо, било да су то наша деца, родитељи и други чланови породице, или пријатељи са којима током остатка године и немамо толико времена за виђање. Они су и подсетник на лепа времена, као и људе који више нису ту из било ког разлога.

"Кићење јелке и присећање на прошлост нас може вратити у време када смо веровали у Деда Мраза. За људе који су изгубили вољену особу, оно може послужити и као подсетник на срећу", наводи Ејми Морин, психотерапеут.

Особе које ките јелку касније су прагматичније

Са друге стране, људи који свој дом украшавају касније, ближе празницима, важе за прагматичне особе које воле да све буде по плану и у своје време. Међутим, куповина јелке и украшавање куће у минут до дванаест (у правом смислу те речи) може сигнализирати да је по среди тежња ка одлагању обавеза или хроничном кашњењу.

"Овакав тип личности је обично мање оптимистичан од оних који су свој дом украсили раније или на време", појашњава Кармен Хара.

image
VV inauguration
banner