Магазин

Стижу долари: Инфлуенсер обрадовао обожаваоце и бацио милион долара из хеликоптера

Ко каже да новац не пада са неба, тај није имао среће да се пре пар дана нађе у градићу надомак Прага, где су са неба дословно пљуштале новчанице. Перформанс је изведен захваљујући чешком инфлуенсеру Камилу Бартошеку познатијем као Казми, који је из хеликоптера бацио позамашну своту новца.
Стижу долари: Инфлуенсер обрадовао обожаваоце и бацио милион долара из хеликоптера© Canva / ktsimage

У мирном градићу Лиза над Лабем, који се налази недалеко од чешке престонице, пре само неколико дана са неба је летело милион новчаница, а сви који су се у том тренутку нашли ту имали су прилику да новац узму за себе. Баш како пословица и каже: "Ко нађе - његово".

Киша новчаница од једног долара

Пре него што је извео незапамћени перформанс у коме је са неба бацио округло милион америчких долара, Инстаграм инфлуенсер који је јавности познат под преудонимом Казми, је на свом налогу организовао својеврсни "квест" - мозгалицу у којој су обожаваоци имали задатак да дешифрују лозинку коју су тог јутра добили на мејл. Међутим, ни они најпажљивији, највештији "гејмери" нису успели да одгонетну мистерију коју је Казмијева игрица крила.

Не знајући шта да уради са наградом, Казми је једноставно одлучио да је подели свима који су се пријавили за такмичење, и обећани милион долара у апоенима од једног долара баци са неба уз помоћ хеликоптера. Спектакл је привукао око четири хиљаде обожавалаца који су дошли у договорено време на договорено место носећи ранчеве и торбе, а пољану на којој се он одиграо су обезбеђивали и полиција, хитна помоћ и ватрогасци. Срећом, на лицу места се није догодио ни један инцидент.

Перформанс је имао за циљ да се подстакне доброчинство

Иако би многи рекли:"Ако већ није знао шта да ради са милион долара, могао је поклони у добротворне сврхе", идеја инфлуенсера је била управо то - да становницима подигне свест о важности доброчинства. На који начин? Казми је за сваку новчаницу (односно милион њих) прикачио и КјуАр код, чијим би скенирањем, они који би уграбили новац, били директно преусмерени на платформу која се бави донирањем новца у добротворне сврхе. Наравно, оваква акција изазвала је велику реакцију јавности, како у Чешкој, тако и у свету, а многе јавне личности су осудиле покушај инфлуенсера да на овај начин апелује на важност добротворног рада.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner