Магазин

У Барселони се отворио Музеј забрањене уметности: Голи Трамп и Франко у фрижидеру

У самом срцу Барселоне, међу уличицама које одишу шармом и елеганцијом, налази се један веома необичан музеј - Музеј забрањене уметности, чија је поставка привукла пажњу свих светских медија и љубитеља контроверзи. У несвакидашњу збирку су ушли радови светски познатих уметника, скулптора и фотографа, а свима њима је заједничко то да су својевремено њихови експонати били жестоко критиковани и забрањени на другим изложбама.
У Барселони се отворио Музеј забрањене уметности: Голи Трамп и Франко у фрижидеру© Приватна архива

Барселона се са правом сматра једном од туристичких престоница света, а сада у музејској колекцији града постоји још један бисер, који се многима може учинити веома провокативним и контроверзним. У питању је Музеј забрањене уметности који је своја врата за посетиоце отворио пре нешто мање од 24 сата, а у коме је приказана колекција експоната који су били забрањени за излагање у другим музејима и галеријама широм света.

Цензури није место у 21. веку

Укупно се у Музеју забрањене уметности налази 200 експоната којима је "одузето право на живот" услед парадигме естетских норми и морала, а читаву колекцију је током пет дугих година сакупљао Тачо Бенет, новинар и бизнисмен који је желео да се уметност ослободи цензуре.

"Ово је јединствени музеј на свету који је посвећен цензурисаној уметности. Постоје ескпонати који, могуће, данас немају велику уметничку вредност, али су захваљујући својој историји ушли у поставку музеја", навео је Бенет приликом отварања.

По речима колекционара, сама чињеница да су се забрањена дела нашла на једном месту, и то под кровом једног од музеја у Барселони, говори о томе да цензури у данашњем свету нема места. Читав пројекат Бенет је финансирао сам, на шта је посебно поносан.

Религија, секс и политика

У многим експонатима је веома присутна религија, а како и сам назив музеја каже, она је испреплетана са забрањеним, табу темама. Један од експоната који идеално описује ову синергију двеју крајности је и слика шпанског уметника Чара Коралеса "Кон Флорес а Мариа" у којој је приказан лик Девице Марије која једну руку држи на међуножју. Свакоме ко се загледа, биће јасно да је она у заносу који је више телесни, него божански. У музеју је између осталог изложено и чувено дело уметника Адреса Серана, "Мокраћа Христа" - слика распећа Исуса која обилује крвавим мотивима, а која је након завршетка потопљена у мокраћу уметника. Још један "бисер"који приказује лик Христа на изложби је слика Леона Ферарија, на којој је Исус прикован за ловачки авион.

Поред религије, многи експонати музеја су оријентисани и на политику, односно њено исмевање. На изложби се може видети и слика Доналда Трампа који је приказан потпуно го, са минијатурним пенисом, испод које је исписан текст "Направимо Америку Великом Опет". Још један политички оријентисан експонат јесте скулптура чувеног шпанског генерала Франциска Франка који је смештен у фрижидер са логом "Кока Коле". Аутор овог контроверзног дела је Еугенио Мерино.

image