Култура

Отворен Музеј Марије Калас у Атини: Детаљи из живота једне од највећих оперских дива

Калас би 2. децембра 2023. напунила 100 година, а у њену част најављена је година уметничких догађаја у Грчкој
Отворен Музеј Марије Калас у Атини: Детаљи из живота једне од највећих оперских дива© Tanjug / AP Photo / Thanassis Stavrakis

Грчка оперска дива Марија Калас једном приликом завршила је час на Џулијарду у Њујорку дајући студентима последњи савет: "Наставите да идете правим путем - не уз ватромете и лаке аплаузе, већ уз изражајне фразе, са добром дикцијом и заиста осећајући оно што осећате. То је оно што желим. Нисам добра са речима, тако да је то то". 

Њен говор из 1972. мало је познат, баш као и њена писма, накит и низ поклона и почасти, укључујући и поштанске марке из Киргистана и Конга.

Све то сада је доступно јавности. На стогодишњицу рођења једне од највећих светских оперских дива, Атина је у центру града званично отворила Музеј Марије Калас, пише АП.

Музеј се налази поред градске катедрале и има поглед на Акропољ, а делове поставке повезују црвени теписи.

На горњим спратовима посетиоци могу видети како је изгледала соба Марије Калас у Паризу и снимке њених најчувенијих наступа и предавања на Џулијарду. У музеју се такође налазе њени костими, руком писана писма и скице чувеног дизајнера Манола Бланика које су биле инспирисане Каласовом. 

"Мислим да се првенствено обраћамо особи која је обичан посетилац и која можда не зна много о опери. Зато их позивамо да почну са просторима где можете да слушате и гледате како Марија Калас изводи легендарне арије из великих опера. На тај начин све можете да доживите. Тада се на нижим спратовима који више подсећају на конвенционалне музеје можете информисати о томе ко је била та жена и зашто је важна", рекао је за АП руководилац музеја Ерато Кутсудаки.

Певачица рођена као Марија Калогеропулос свој професионални деби у Атини имала је као осамнаестогодишња студенткиња, а умрла је у Паризу у 53. години, након каријере за коју многи наводе да је и даље непревазиђена. 

Калас би 2. децембра 2023. године напунила 100 година, а у њену част најављена је година уметничких догађаја у Грчкој, као и предстојећи филм "Марија" са Анђелином Џоли у главној улози.

image