Магазин

Зашто 37 степени није више граница просечне телесне температуре

Свима нам је познато да се телесна температура до 37 степени сматра нормалном, а када смо болесни "скаче" преко те вредности. Ипак, одређене студије сугеришу да се овај стандард који смо прихватили "здраво за готово" променио и да је просечна температура људског тела заправо 36,6 степени. Такође, научници наглашавају да телесна температура варира од особе до особе и зависи од много фактора.
Зашто 37 степени није више граница просечне телесне температуре© Winel Sutanto/unsplash

Већина нас ће рећи да је 37 степена нормална, стандардна температура тела, али недавна научна истраживања ће нам променити мишљење,. 

"Просечна телесна температура варира од особе до особе и зависи од старости, пола, висине, тежине и мења се током дана", резултати су научника са Станфорда. 

"Чак и многи доктори мисле да је нормална температура 37 степена. У ствари, оно што је нормално зависи од особе и ситуације, а то је ретко ова темература", рекла је професорка медицине Џулија Јулие Парсонет.

У својим истраживањима, лекари су узели у обзир стандард од 37 степени који је давно предложио немачки лекар Карл Вудерлих. Он је пронашао да се опсег температуре код испитаника кретао од 36,22 степени до 37,5 степени. Тада, утврђена вредност од 37 степена је била аритметичка средина свих мерења које је обавио.

Међутим, у нова студија анализирани су подаци о телесној температури на више од 126 хиљада особа који су били тестирани између 2008. и 2017. године. Истраживање је открило да је просечна температура људског тела ипак нижа и износи 36,6 степени, што представља одступање од ранијег стандарда.

Неки стручњаци тврде да су људи заиста постали "хладнији" у последњих век и по. Постоје студије о телесној температури које истичу да је напредак у здравственој заштити и укупном здрављу допринео снижењу телесна темературе. Побољшано лечење инфекција, адекватна стоматолошка нега и развој лекова су можда смањили учесталост упала и могуће је да се зато и снизила просечна температура, пише Нјубизер.

Зашто постоје ове разлике у темературама

Део истраживача сматра да се разлика може приписати нескладу у мерењу између метода које је користио др Вундерлих и савремене медицинске праксе. Такође, на очитавање телесне температуре утичу локација мерења, доба дана, услови околине и да ли је ипитаник пре мерења нешто јео или пио.

image