Магазин

Шта да урадимо када се појави осип од стреса

Поред осећаја немилосрдног сагоревања, стрес може довести организам до проблема са спавањем, лошег имунолошког система, високог крвног притиска и ниже когнитивне функције. Такође, стрес доказано утиче на кожу стварајући црвене печате. Шта можемо да урадимо у таквим ситуацијама да бисмо што пре помогли кожи да се врати у нормалу? Иделано би било да елиминишемо фактор који их изазива, кажу лекари.
Шта да урадимо када се појави осип од стреса© freepik

Стрес је природан одговор организма на претње и чак може бити здрав до одређеног степена, јер покреће хормон окситоцин који нас мотивише да радимо боље у одређеним ситуацијама. Али, ако предуго пролазимо кроз стресне ситуације, хормон стреса кортизол се повећава и покреће имуни систем да буде реактивнији, што може утицати на то да кожа буде осетљивија.

Доктори истичу да често и не схватамо да свакодневна преоптерећеност утиче на кожу и да нисмо свесни да су црвенила, осипи и свраб који се јављају, заправо последица болести савременог друштва - стреса.  

Како изгледа осип од стреса

Црвенило на нервној бази, како га још зовемо, одликују натечени црвени мали пликови које се могу појавити по целом телу, али најчешће на лицу, врату, грудима или рукама. Ти пликови могу бити у виду ситних тачака, али се могу формирати и у велике "гроздове". Такође, некад се појаве, па брзо нестану. Неки црвени печати захтевају и посету доктору као што је случај са копривњачом. Ова промена на кожи је неретко узрокована и променом детерџента, шампона или сапуна. Искључивање ових фактора помоћи ће да се утврди да ли је стрес заиста узрок. 

Како да се лече ови осипи

"Уколико имамo осип који је изазван стресом, технике као што су опуштање, медитација и друге сличне когнитивне терапије су од користи", каже докторка Витни Хај. Стручњаци истичу да у неким случајевима ове реакције лече антихистаминици, али често нестају сами од себе након што се елиминише фактор који их је изазвао, преноси Си-Ен-Ен

"Хлада вода може да ублажио оток и свраб. Туширајте се хладнијом водим и избегавајте препарате на бази алкохола који додатно исушују кожу. Важно је да се не чешате, јер тако ће се проширити штетне бактерије", саветује докторка.

Данак здрављу 

У данашње време, ретко која особа да је отпорна на стрес. Акутни, односно краткорочни стрес, код највећег броја људи не изазива неке поремећаје. Ипак, ако смо му стално изложени, "претвориће" се у хронични и тада залазимо у зону великих опаности за тело и психу.

Бројна истраживања говоре да стрес утиче на појаву високог крвног притиска, негативно се одражава на имунолошки систем, варење, повећава шансе да се угојимо, због њега се појављују и кожне болести. Препорука лекара јесте да избегавамо стресне ситуације кад год је то могуће и да не потискујемо емоције. Такође, избалансирана исхрана, физичка активност и добар сан корисни су у његов елиминацији. 

image