Магазин

Од неге до бриге: Како нам свакодневна рутина може постати узрок стреса

Када покушавамо да успоставимо нове, здраве рутине, осећамо се мотивисано и спремно да постигнемо све циљеве које смо себи задали. Процес је занимљив, доноси резултате и осећамо се добро, све док не почнемо примећивати прве знаке премора. Уместо прављења паузе и процењивања сопствених способности и жеља, ипак одлучимо да наставимо. Делује као логично решење, али понекад, присилна "нега" може постати нови извор стреса и незадовољства.
Од неге до бриге: Како нам свакодневна рутина може постати узрок стреса© Pexels/EKATERINA BOLOVTSOVA

Да бисмо се осећали добро и спремно за свакодневни живот, неопходно је да бринемо  себи. Другим речима, морамо бити наспавани, сити, одморни, али и енергични и продуктивни када је то потребно. Од основних физиолошких потреба до посвећивање хобијима, дотеривању, провођењу времена с пријатељима, брига о себи може имати различита значења. Неговање свог тела и ума је неопходно за правилно функционисање у свакодневници, али шта радити када чак и рутине које би требало да нас опуштају и помажу нам заправо постају нови стрес?

Обећања себи

На пример, често се дешава да осећамо притисак да тренирамо, иако се у том тренутку не осећамо довољно одморно. Без обзира на сигнале које нам тело шаље, упорно убеђујемо себе да је тренинг оно што нам је потребно и да ћемо се осећати боље након вежбања. Иако нам је тренинг можда пријао, још увек постоји умор који смо претходно игнорисали, који скоро неприметно доноси другачију врсту стреса. Још један пример може бити састајање са пријатељима. Знамо да ће нас увек орасположити, али понекада осећамо да би нам самоћа више пријала. Упркос томе, игноришемо умор и одлучујемо да се "натерамо" и одемо на друштвени догађај.

Овакве ситуације настају када смо фокусирани на одређен циљ и себи смо обећали да га морамо постићи по сваку цену. Међутим, ако нам одређена активност представља превелики изазов, онда не би требало осећати кривицу и покушавати да је испунимо, поготово када се не осећамо довољно одморно или расположено. У супротном, настаје контра ефекат и уместо уживања, брига о себи постаје само још једна обавеза која захтева ментални/физички.

Искрена мотивација

Брига о себи се често промовише на друштвеним мрежама и скоро је немогуће избећи садржај у којем нам инфлуенсери предлажу одређене програме за вежбање, режиме исхране, производе за кожу, косу, тело... Тада је лако осећати се инспирисано и мотивисано за успсотављање сопствених навика које ће нам помоћи у одржавању физичког/менталног здравља, енергије, лепоте... Сигурно је добро да нас је неко други инспирисао да почнемо да водимо рачуна о себи, али временом, прави циљ може постати нејасан.

Да ли смо одлучили да се хранимо здравије само зато што желимо да изгледамо мршавије и добијемо комплименте или заиста верујемо да нам је потребан другачији режим исхране? Да ли смо отишли у шетњу или у теретану само да бисмо то могли објавити на друштвеним мрежама или се стварно осећамо мотивисано да се крећемо?

Не постоји ништа лоше у наведеним примерима и свако може јавно да дели своје рутине или да тежи ка мењању изгледа, али важно је да брига о себи не служи искључиво за добијање похвала од других.

Понекада, најбоља брига о себи долази спонтано, без прецизног планирања и "савршених" резултата. Докле год постоји искрено уживање док се бавимо собом, тада процес постаје позитивно искуство, а жељени ефекти још већа "награда."

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner