Магазин

Зашто лако задремамо на каучу, па онда тешко наставимо да спавамо у спаваћој соби

После дугог и напорног дана "баците" се на кауч у дневној соби и зaдремате најслађим сном испред телевизора. У једном тренутку, укућани вас буде и предлажу да наставите спавање у спаваћој соби. Док дођете до тамо, већ сте у потпуности будни и нема шансе да поново заспите. Шта се догодило за само пар секунди па од чврстог сна стижемо до ситуације да се окрећемо по кревету и не можемо да заспимо? Зашто лако задремамо на софи, док на великом, удобном кревету сан не долази на очи?
Зашто лако задремамо на каучу, па онда тешко наставимо да спавамо у спаваћој соби© freepik

Готово свима се догађало да нас у секунди овлада сан на каучу испред ТВ-а и кад треба да наставимо да спавамо у свом кревету нема шансе да поново заспимо. Зашто нас "софа-сан" тако брзо хвата и како то да не можемо да тако лепо заспимо у великом и удобном кревету? Ушушкано окружење, оброк који смо управо појели и пригушено светло телевизора су савршена атмосфера за успављивање и то кауч и топла дневна соба очигледно обезбеђују. 

Наведеном можемо да додамо и природну потребу организма за сном у вечерњим сатима. Сви ови фактори заједно доводе до крајњег резултата који често описујемо реченицом "комирао сам се на кревету у дневној соби".

Шта се дешава након дремке на софи

Научници истичу да већина циклуса спавања траје око 90 минута - почињу лаганим сном, напредују до дубоког сна, а затим се поново завршавају лаганим сном. Ако се пробудимо током дубоког сна, вероватно ћемо се осећати гроги - и можда ће бити лакше да се вратимо у сан. Али ако се пробудимо током лаганог сна, биће теже да поново заспимо у кревету.

Такође, активности које радимо када устанемо са софе, као што је паљење светла или прање зуба, утичу да се разбудимо и од моменталног наставка сна нема ништа, пише Си-Ен-Ен.

Зашто не можемо тако лако да заспимо у кревету у спаваћој соби

Постоје бројни разлози зашто је спавање у спаваћој соби изазовно. Многи људи доживљавају анксиозност због самог успављивања - брину се да ли ће довољно спавати или да ли ће брзо заспати. Одлазак у кревет може да буде повезан са осаћајем стреса и стрепње, што додатно отежава спавање. Зато је лакше заспати на каучу, где је мање стреса. Научници препоручују да би баш због ублажавања стреса било добро да током дана имамо неку физичку активност, јер вежбање ублажава напетост и повећава жељу за спавањем ноћу.

Шта да урадимо да бисмо имали квалитенији сан

Поремећене рутине и тзв. хигијена сна такође утичу на сан. Битно је да знамо када идемо на спавање, да оставимо телефон док смо у кревету, као и да обезбедимо да соба буде мрачна и тиха. Не би требало да пијемо кафу и алкохол пар сати пре одласка на спавање, као ни да једемо јаку и зачињену храну.

Требало би и променити навике које нас доводе у ситуацију да заспимо на каучу испред ТВ - на пример, уколико смо уморни, одмор треба да потражимо у кревету, а не испред телевизора. Ако смо се ипак нашли ту где јесмо и опружили се на софи и приметимо да нас хвата сан - онда је савет да одмах одемо у спаваћу собу, а не да допустимо да нас сан скроз овлада. Ако нисмо у могућности да пратимо радњу серије или филма и пада нам концентрација, ово су само неки од сигнала који говоре да је време да се пружимо у свом кревету, а не да "спас" налазимо на каучу. 

image