Магазин

Кафа без кофеина: Како се добија и да ли је оваква кафа здравији избор

Многи људи пију кафу како би унели жељену дневну дозу кофеина и разбудили се, али има и оних који уживају у процесу припремања, испијања и у њеном укусу, али желе да избегавају потенцијалне нежељене ефекте кофеина. Тада се многи определе за зрна без кофеина, али како се ова супстанца одстрањује из зрна и да ли ова кафа има мање или више добробити за наше здравље?
Кафа без кофеина: Како се добија и да ли је оваква кафа здравији избор© Pexels/Engin Akyurt

Многи воле укус кафе, али у исто време желе да умање количине кофеина који конзумирају због личних преференци или здравствених разлога. Тада се љубитељи укуса кафе определе за зрна која немају кофеин, како би и даље могли да уживају у напитку, али и да спрече нежељене ефекте кофеина. Од процеса припреме, до укуса и користи за здравље, постоји неколико главних разлика између кафе са и без кофеина:

Процес одстрањивања кофеина

  • Пре него што се зрна испеку и поприме препознатљиву браон боју, за добијање кафе без кофеина потребно је да се кофеин уклони пре свих других процеса обраде (као што су печење, млевење...), док су зрна још зелена. Најчешће се користе хемијски растварачи на два начина. У директној методи, зрна се кувају на пари, па се након тога више пута испирају растварачима, све док се кофеин не испере.

    Друга метода је индиректна и зрна се потапају у води сатима. Затим се кофеин, који се налази у води, уклања раставарачима, а остатак зрна се враћа у воду, како би се ароме поново апсорбовале.

  • Још један популаран начин је познат као швајцарски водени процес, који се заснива искључиво на филтрацији воде и угљеника. Зрна кафе се прво потапају у врућу воду, па се извлаче кофеин и ароматичне компоненте. Оригинална зрна кафе се затим одбацују, а вода која је богата аромом пролази кроз угљени филтер, који може да захвати само велике молекуле кофеина. На крају, екстракт се користи за прање и филтрирање следеће серије кафе. На овај начин, кофеин се филтрира из зрна без коришћења хемијских агенаса и већина ароматичних компоненти се може сачувати.

  • Често се примењује и метода високо компресованог угљен-диоксида, при којој угљен-диоксид на високим температурама и притисцима делује и као гас и као течност. Затим, стиже до пукотина у зрну кафе као гас и раствара кофеин као течност. Тада угљен диоксид са кофеином постаје течан и испарава, након чега се зрна прерађују. Пошто овај метод оставља угљене хидрате и протеине у зрну нетакнутим, мања је промена у укусу.

Добро је знати да, чак и када се примењују најефикасније методе, није могуће поптуно одстранити сваки траг кофеина из зрна. Ипак, количине које преостају су изузетно мале и немају велики утицај на организам, тако да не постоји могућност да ће доћи до нежељених последица конзумирања кофеина.

Да ли је кафа без кофеина здравији избор

Сигурно је да је кафа без кофеина препоручљива за оне који желе да умање количину уноса кофеина у току дана, али и даље не желе да се одрекну овог укусног напитка. Срећом, постоји још неколико користи које оваква зрна могу донети.

Зрна без кофеина имају сличан хемијски састав као и класична зрна кафе. У њима се налазе бројни антиоксиданти (који могу благо ослабити током процеса одстрањивања кофеина), а према порталу "Хелт лајн (Healthline)", једна шоља кафе може да садржи магнезијум, калијум или витамин Б3, што представља добар додатак исхрани у току дана. Бројне студије су показале да кафа, са или без кофеина, може бити корисна за когнитивно здравље и да потенцијално спречава развој дијабетеса и одређених карцинома. 

Дакле, кафа без кофеина може бити од користи за наше здравље, али нећемо осетити ефекте као када конзумирамо класично зрно, који долазе управо од кофеина (побољшана концентрација, осећај будности, бољи рад метаболизма...). 

image