Магазин

Много више од јутарњег напитка: Кафа је одлична за маринаде, идеална је за болоњезе сос

Када кажемо кафа, прво помисао је разбуђивање и сигурни смо да нема тог чаја или лимунаде који може да замени њен први јутарњи срк. Осим што моментално разбуђује, њена примена је далеко више од уобичајеног ритуала - користи се за разне маринаде, додаје се у болоњезе сос, а и одлично може да "зачини" омиљени смути.
Много више од јутарњег напитка: Кафа је одлична за маринаде, идеална је за болоњезе сос© canva/m.m.

Кафу називају течним златом и поред тога што "диже организам", познато је да побољшава концентрацију и памћење, а препоручљиво је да попијемо три шољице кафе током дана. Такође, у њеној конзумацији треба бити умерен и опрезан посебно оне особе које имају срчаних проблема, болују од глаукома или имају поремећај спавања.

Не мора да значи да је можемо само да конзумирамо као напитак - кафа се показала као одличан "зачин" у специјалитетима од меса и само мала количина инстант кафе може да "дотера" и појача друге укусе до савршенства.

Кувари напомињу да не би требало да претерамо у комбинацији кафе са другим јелима, јер може да у потпуности доминира - за јела намењена за четворо људи, предлажу да ставимо један до два прстохвата инстант кафе, у колаче можемо да ставимо и пола кашичице, док у ујутарње смутије је довољна једна кашичица.

За незаобраван болоњезе сос

Као што је познато, овај сос се прави од млевеног меса, парадајза, црног и белог лука, пармезана. Кувари који су експериментисали и додали мало инстант кафе током кувања, приметили су да је јелу дала незаобраван укус. Овај трик је поделио и један британски трговачки ланац, истичући да кафа појачава природну слаткоћу парадајза.

Брауни са дашком јутрањег напитка

Шефови кухиња тврде да ако смо у потрази да ову чоколадну посластицу учинимо неодољивом, довољно је да додамо пола кашичици инстант кафе и тако ћемо на једноставан начин добити мало другачије брауније.

Рајска маринада

Кафа у комбинацији са слатком паприком, браон шећером, зачинима и уљем представља добитну комбинацију за маринирање меса. Месо ће лако упити кафу, а када одлучујемо о томе колико кафе треба да ставимо, кувари саветују да будемо умерени. Наиме, треба започети са пристохватом кафе, па онда додати још мало. Укус кафе се ослобађа кувањем, па је увек препоручљиво да почнемо са малом количином.

Мало другачији смути

У смути од банане, бадемовог млека и јабуке можемо да ставимо и мало кафе. Идеја је посебно занимљива за јутро ако немамо времена да на миру уживамо у шољи кафе, јер тако смо осигурали потребну дозу кофеина за разбуђивање.

Може и у "чили кон карне"

Мексички специјалитет са млевеним месом, пасуљем, кукурузом и парадајзом добиће скроз другу димензију, ако се у њега дода мало кафе. Она се одлично слаже и даје победничку комбинацију са осталим зачинима као што су коријандер, бели лук и чили у праху, ким. Кафа ће да омекша месо, али ће и да му "појача" укус посебно када се јело запече у рерни.

Другачија торта

Уколико правите торте у које се стављају пишкоте или пти-бер кекс, можете их умочити у кувану кафу. Тако ће класична посластица коју сте спремили, добити у потуности другачији димензију. Ово важи и за сладолед од ваниле - у чију порцију можете да ставите пар кашика хладне кафе, промешате и добијете своју верзију шејка од кафе.

Има примену и у козметици 

Не само у кухињи, од кафе се праве разни козметички препарати. Игра значајну улогу у регулисању поновног раста ћелија, одржава хидратацију коже и утиче на повећање еластичности. Показала се као одлична у борби против целулита, а у томе помаже и пилинг који можемо да припремимо сами. Кашичицу домаће кафу је потребно помешати са кашиком маслиновог уља. Ову смесу треба ставити на критичне делове тела и кружним покретима масирати пар минута. Испрати хладном водом, а ритуал поновити још који пут током седмице. 

image
VV inauguration
banner