Магазин

СЗО: Усамљеност постаје глобални здравствени проблем

Светска здравствена организација (СЗО) прогласила је усамљеност глобалном здравственом претњом, а стручњаци упозоравају да је њен утицај на смртност једнак пушењу 15 цигара дневно.
СЗО: Усамљеност постаје глобални здравствени проблем© Unsplash/Kristina Tripkovic

"Усамљеност превазилази границе и постаје глобални проблем јавног здравља који утиче на сваки аспект здравља, благостања и развоја. Друштвена изолација не познаје ни године, ни границе", рекла је изасланица Афричке уније при СЗО Кидо Мпемба, преноси Гардијан.

Амерички хирург Вивек Марти истиче да су последице усамљености по здравље лоше колико и пушење 15 цигара на дан, као и да су озбиљније од оних повезаних са гојазношћу и физичком неактивношћу.

Иако се усамљеност често доживљава као проблем становништва у развијеним земљама, Марти је рекао да је једна од четири старије особе усамљена у свим регионима света.

Код старијих одраслих особа, усамљеност је повезана са 50 одсто повећаним ризиком од развоја деменције и 30 одсто повећаним ризиком од можданог удара.
Усамљеност утиче и на животе младих људи - између пет и 15 одсто адолесцената је усамљено (у Африци 12,7 одсто, а у Европи 5,3 одсто).

Податке је објавила међународна комисија Светске здравствене организације, коју предводе Марти и Мпемба.

image