Магазин

Три земље се договориле о регулисању вештачке интелигенције: Ако се прекрше кодекси...

Европски парламент је током дискусија предложио да кодекс понашања у почетку треба да буде само обавезујући за главне провајдере АИ, који су првенствено из САД
Три земље се договориле о регулисању вештачке интелигенције: Ако се прекрше кодекси...Getty © Andrea Verdelli

Немачка, Француска и Италија постигле су договор о томе како би вештачка интелигенција (АИ) требало да буде регулисана у будућности, наводи се у заједничком документу, за који се очекује да ће убрзати преговоре на европском нивоу.

Три владе се залажу за добровољне обавезујуће одредбе за велике и мале АИ провајдере у Европској унији, наводи се у документу у који је Ројтерс имао увид.

Европска комисија, Европски парламент и Савет ЕУ тренутно преговарају о томе како би европски блок требало да позиционира себе на овом новом пољу.

Европски парламент је током дискусија предложио да кодекс понашања у почетку треба да буде само обавезујући за главне провајдере АИ, који су првенствено из САД.

Међутим, три владе ЕУ су упозориле да би то била очигледна конкурентска предност за мање европске провајдере.

Ово би могло довести до мањег поверења у безбедност мањих провајдера, а самим тим и мање купаца, навели су они.

У почетку не би требало уводити било какве санкције, наведено је у документу. Међутим, ако се уоче кршења кодекса понашања после одређеног временског периода могао би се увести систем санкција.

У будућности, одређени европски орган ће надгледати усклађеност са стандардима, пише у документу.

image