Магазин

Албанка на челу компаније за развој вештачке интелигенције?

Мира Мурати тврди да би технологија која ће бити изграђена на путу ка АГИ-у могла бити "најважнији скуп технологија које је човечанство икада изградило"
Албанка на челу компаније за развој вештачке интелигенције?© Tanjug/AP Photo/Barbara Ortutay

Технолошким светом одјекнула је вест да је Сем Алтман смењен са позиције извршног директора компаније "Опен АИ" и да га је заменила Мира Мурати, Албанка, која ради у компанији од 2018. године и позната је по изузетном доприносу у развоју вештачке интелигенције.

Мира Мурати (34) је у компанију дошла као инжењер, а временом је напредовала до позиције главног технолошког директора компаније "ОпенАИ", на коју је постављена 2022.

Иако је трка била неизвесна, како наводи "Бизнис Инсајдер", Муратијеву је компанија изабрала јер "доноси јединствени скуп вештина, разумевање вредности компаније, операција и пословања, и већ води истраживање компаније, функције производа и безбедности".

"С обзиром на њен дуг стаж и блиску ангажованост у свим аспектима компаније, укључујући искуство у управљању и политици вештачке интелигенције, одбор верује да је она јединствено квалификована за ту улогу и очекује беспрекорну транзицију док води формалну потрагу за сталним извршним директором", саопштено је из компаније "Опен АИ", из које додају да се очекује да ће Мурати наставити да помера границе пословања.

Чак и пре него што се придружила компанији "Опен АИ", Мира Мурати била је присутна у Силицијумској долини кроз рад у компанији "Тесла", где је радила на развоју модела "Икс" и "Лип моушн".

Рођена је у Валони у Албанији 16. децембра 1988. године, а напустила је земљу са 16 година јер је добила стипендију за школовање у међународној школи у Ванкуверу и отишла у Дартмут, где је студирала машинство. Дипломирала је 2007. године.

Муратијева је похађала и наставу на Колби колеџу у Вотервилу, и то као корисник Дејвис-УВЦ стипендије, где је дипломирала 2012.

На почетку каријере, Муратијева је радила као приправница у "Голдман Саксу", а затим се преселила у "Зодијак Ерспејс".

Поред талента за технолошку индустрију, Мира Мурати је у ранијим интервјуима за светске медије истицала своју уметничку страну, као и да инспирацију црпи из поезије и научно-фантастичних филмова.

Пословна стратегија Мире Мурати за ОпенАИ

Мира Мурати има амбициозне планове не само са развој вештачке интелигенције као такве, већ и за развој такозване опште вештачке интелигенције, или АГИ, коју је њен сада бивши колега, Алтман, једном описао као "еквивалент средњег човека којег можете унајмити као сарадника".

Мурати тврди да би технологија која ће бити изграђена на путу ка АГИ-у могла бити "најважнији скуп технологија које је човечанство икада изградило", преноси "Форчун", напомињући да је "Опен АИ"-ово веровање у АГИ такође био један од разлога зашто ју је та компанија привукла.

"Наш циљ је да дођемо до АГИ-ја, и желимо да стигнемо тамо на начин који осигурава да АГИ добро иде за човечанство", рекла је Мира Мурати за "Форчун".

Она је је такође напоменула да разуме страхове око потенцијалне претње и лоших страна вештачке интелигенције, односно злоупотребе од стране "лоших актера" који је користе.

"Важно је за "Опен АИ" и компаније попут наше да то доведу у јавност на начин који је контролисан и одговоран", додала је Мурати.

image