Магазин

Смењен творац компаније "Опен АИ": Упозоравао на страхоте од вештачке интелигенције

Како је саопштио управни одбор, и председник компаније и један од оснивача "Опен АИ" Грег Брокман ће се повући са места председника одбора, али ће и даље задржати место у компанији
Смењен творац компаније "Опен АИ": Упозоравао на страхоте од вештачке интелигенцијеwww.globallookpress.com © imago stock&people

Одбор америчке компаније "Опен АИ", која је креирала популарни систем вештачке интелигенције Чет ГПТ, саопштио је да је сменио једног од суоснивача компаније и извршног директора Сема Алтмана зато што "није био искрен у комуникацији са одбором."

Управни одбор више нема поверења у способност Алтмана да и даље води "Опен АИ", истиче се у саопштењу компаније.

Главна технолошка директорка "Опен АИ" Мира Мурати преузела је дужност привременог извршног директора, навела је ова компанија.

Како је саопштио управни одбор, и председник компаније "Опен АИ" Грег Брокман ће се повући са места председника одбора, али ће и даље задржати место у компанији.

Грег Брокман, поред Алтмана још један суоснивач "Опен АИ", изјавио је да ће поднети оставку у компанији. Само неколико сати раније, одбор "Опен АИ" је саопштио да ће Брокман напустити позицију председника. "Још покушавамо да схватимо шта се догодило", изјавио је Брокман, преноси "Фајненшел тајмс".

Портпарол "Опен АИ" је рекао да компанија "у овом тренутку нема шта да дода."

Алтман је у четвртак учествовао на самиту извршних директора на конференцији Азијско-пацифичке економске сарадње (АПЕЦ) у Сан Франциску, где се налази и седиште компаније "Опен АИ".

Тридесетосмогодишњи Алтман, који је водио и помогао у покретању фирме, такође је постао и нека врста портпарола за читаву индустрију ВИ. Упозоравао је и на опасност од пребрзог развоја и могућности ВИ, а сведочио је и пред Конгресом САД.

"Било је ово трансформативно искуство за мене, али надам се и за читав свет. Највише од свега сам волео да радим са талентованим људима. О томе шта ћу даље, обавестићу вас касније", написао је Алтман на друштвеним мрежама.

Алтманов излазак изазвао је шок у Силицијумској долини, зато што је он, после лансирања изузетно полуларног Чет ГПТ, постао симбол наглог процвата вештачке интелигенције.

"Опен АИ" је привукао милијарде долара улагања стратешких партнера, пре свега "Мајкрософта", чије акције су пале су за око два процента због најаве Алтмановог одласка.

Управни одбор "Опен АИ" саопштио је да је захвалан Алтману за његов допринос расту компаније, додајући "да је ново руководство неопходно како би компанија и убудуће напредовала."

"Опен АИ" је почео као непрофитна организација 2015. године, а 2019. је реструктурисан и подржао га је "Мајкрософт" који је уложио милијарде долара.

Пре недељу дана појавиле су се информације "Опен АИ", наводно, планира да почне да продаје акције компаније инвеститорима, чиме би тржишна вредност компаније достигла више од 80 милијарди долара.

image