Магазин

Тежак проблем: Сумо рвачи били претешки да би авион полетео, па организован додатни лет

Јапански авиопревозник "Џапан ерлајнс" (ЈАЛ) морао је да ангажује додатни авион јер се појавила бојазан да би могло да дође до прекорачења тежине коју путничка летелица може да понесе. У питању није био тежак пртљаг, већ сами путници. Авион је био пун сумо рвачa, а како један рвач у просеку имају око сто двадесет килограма, особље је закључило да би могло да дође до прекорачења тежине, те је за њих организован додатни авион.
Тежак проблем: Сумо рвачи били претешки да би авион полетео, па организован додатни летGetty © Tomohiro Ohsumi

Планирано је било да сумо рвачи одлете авионом типа "боинг 737-800" од аеродрома Ханеда у Токију и аеродрома Итами из Осаке, да би отишли на острво на крајњем југу земље, Амами Ошима, где је био заказан спортски фестивал, преноси "Гардијан".

Забринутост је почела да расте када је особље схватило да су на списку путника сумо рвачи, чија је просечна тежина сто двадесет килограма, што је много више од просечних седамдесет килограма по путнику нормалне грађе. Пошто аеродромска писта на острву Амами није била у могућности да прими већи авион, радници ЈАЛ су морали да затраже додатну летелицу за двадесет седам рвача, укључујући четрнаест рвача који су морали да лете од Итамија до Ханеде, да би се укрцали на специјални лет.

"Веома је необично да се уведе још један посебан лет због ограничења тежине на летелицама", рекао је портпарол ЈАЛ, за регионални лист "Минами-Нипон Шинбун". Додатни летови су ангажовани за повратак сумо рвача кућама, након што је турнир завршен у недељу, навели су јапански медији.

Ово није први пут да су се сумо рвачи појавили у медијима због сличне ситуације. Фотографија сумо рвача нагураних у мали путнички авион 2014. године постала је хит на интернету.

Касније се група рвача фотографисала док су се возили у аутобусу на путу ка кампу.

Иако не постоји минимална килажа коју је потребно достићи за добијање титуле сумо рвача, сигурно је да вишак телесне масе даје предност у игри. Орора Сатоши, који је рођен у Русији и који је одлучио да оде у пензију пре пет година, био је тежак око двеста деведесет два килограма и још увек носи титулу најтежег сумо рвача у историји. 

image