Магазин

Генерација Зед "шаље" радне биографије у прошлост: "Треба нас запошљавати због наше личности"

Променама које са собом доносе млађе генерације се не назире крај, па је тако још једна у низу трансформација захватила пословно окружење. Овога пута су Зумери обесмислили постојање радних биографија, а запошљавање свели на харизматичност и ведар дух. "Менаџери за позитивне вибрације" су све популарније позиције у компанијама, а припадници генерације Зед су мишљења да је њихова сврха да разведре атмосферу у колективу, а не допринесу смањењу обима посла других запослених.
Генерација Зед "шаље" радне биографије у прошлост: "Треба нас запошљавати због наше личности"© Canva / View Apart

Таман када смо помислили да је променама у пословној средини дошао крај и да ћемо имати мало времена да се адаптирамо на све што су са собом донели Зумери, дошло је до нових, занимљивих трансформација. Сада је, након промене токова корпоративне комуникације на ред дошле и промене у начину запошљавања. Конкретно - генерација Зед мисли да би послодавци требало да их ангажују због њихове личности, а не конкретних знања, вештина или степена продуктивности.

"Ми дижемо енергију" тврде припадници генерације Зед

Према мишљењу најмлађе генерације која је тренутно радно способна, колективи сачињени од старијих колега "пате" од недостатка живости и енегрије, које су они својом духовитошћу ту да надокнаде. Зумери су чак измислили и нови термин - "ангажовање због личности" - где своју функцију у колективу доживљавају као забавну и неопходну за подизање енергије и позитивних вибрација.

Једна од ТикТок инфлуенсерки је размишљање на ову тему поделила и на на свом налогу на овој друштвеној мрежи, наводећи да је мисија младих да разведре атмосферу у колективу, а не да некоме смање обим посла. Друга звезда ове платформе је свој "задатак" на послу објаснила кроз снимак: наиме, све што она треба да уради у оквиру своје позиције је да буде забавна, опуштена и причљива. Видео у коме је показала како изгледа њен радни дан је прикупио преко милион прегледа!

@viennaayla

one thing about her, she earns her keep

♬ original sound - vienna ❤️‍🔥

Професионалне вештине у сенци харизме

Иако је харизма веома важан елемент сваке личности, пре само пар година је било незамисливо да неко добије посао само због овог квалитета. Данас, међутим, све више компанија тежи да у своју систематизацију укључи и "менаџера за позитивне вибрације", надајући се да ће на тај начин запослени имати бољу радну атмосферу и виши степен продуктивности.

Основне компетенције које кандидати за ову позицију морају имати су ведрина, оптимистичност и безбрижност. Са друге стране, професионалне вештине уопште нису потребне: ни познавање рада у специјализованим софтверима, ни разумевање основне делатности компаније, па чак ни факултетско образовање. Поставља се само једно питање - да ли дугорочно овакви кадрови заиста доприносе стабилности бизниса и продуктивности запослених, или је ефекат кратког даха.

image